Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcionar vode Milice Antonijević

U sredu, 13. aprila u 19 sati u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba autorke, Milice Antinijević, pod nazivom, "Kolekcionar vode". Izložba traje do 25. aprila.

 


Milica Antonijević rođena je 1973. u Kraljevu Diplomirala je na Fakultetu primrnjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje grafika i knjiga u klasi profesorke Milice Vučković. Postdiplomske studije završila je 2003. kod iste profesorke. Član je ULUS-a od 1998. Radi kao docent na predmetu Crtanje i slikanje na Filološko- umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Imala je 12 samostalnih izložbi od kojih bi izdvojili:  Galerija FLU, kao student generacije, Galerija Ilije M. Kolarca-grafike, Grafički kolektiv-grafike, Kulturni centar, Novi Sad-grafika malog formata, Rim, Atelier, "Imperdonabili", grafike... 




"...Ciklus pod nazivom – KOLEKCIONAR VODE – podrazumeva radove na papiru, nastale nesvakidašnjom kombinacijom tehnika – print, crtanje, slikanje ( kroz  primenu različitih materijala – akrilni kit, uljani pastel, grafit, monotipije, efekat rezervaža i akvatinte postiže slikarskom četkom, itd.). Glavna tema – VODA, voda, voda. Uz vodu, kao "pattern" – obrazac u Miličinom radu, prepoznajemo i – plavu boju, karakteristična  plovila (čamce i brodove, jedrilice) i potpunu depersonalizovanost - odsustvo čoveka. 

Kroz slojeve kompozicije na ovim radovima na papiru, redom čitamo i otkrivamo jedan po jedan i – simbolički, koloritni, filozofski, metafizički sloj. Svesna da čista apstrakcija vodi u uniformnost, nezanimljivost, često – neopravdanost, Milica Antonijević odbacuje potpunu spontanost – jer zna da može da bude opasna i kontraproduktivna. Ona smatra da umetnik treba da bude spontan onoliko koliko to ide u prilog njegovom radu.  Njen cilj nije da  bude izgubljena u slobodi, vec slobodna u svojoj mašti. Zato je uvek u njenim radovima – dosad - sve promišljeno, razrađeno do nivoa svakog detalja..."

Tatjana Milosavljević        


 "...Ispod površine Miličinih radova, tihih vodenih boja i oblika, u srcu njene materijalne imaginacije, kriju se one odsutne i sve upornije figure, sve dublji simbolički kodovi i arhetipizirane supstance. A samo malo iznad, bliže nama, skriven je određeni tip intimnosti, na koji se nadovezuje određeni tip sudbine, i to ne samo varljive sudbine slika, poetike i forme koje nam izmiču, niti varljive sudbine sna koji nema kraja, već suštinske sudbine koja neprestano preobražava svakoga koji čita ove radove. Osoba, kao Milica Antonijević, obuzeta vodom, očekivano je obuzeta propadanjem, a tako bolom i smrću. Svet na njenim radovima po ko zna koji put umire i oživljava: nasukani brodovi, mrtve ribe koje ispisuju stihove po Miličinim vodama, pogašena kosmička tela, neka utihnula sunca, planete, celokupan kosmos ispod ribljih krljušti, astrološka era ribe, nasukani na nashvatljive hridi brodovi, čamci ili barke, koje, u inverznoj imaginaciji, plove vazduhom, kao što ribe naseljavaju nebo, tonu u dubine nas samih, nikada ne dodirujući dno..."                                                                                                                         


Dragan Bošković


 


 


Datum objavljivanja: 11.04.2011.