Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Trajković: Lična svita

Izložba Lična svita publici će predstaviti dela iz privatne kolekcije Trajković – preko 50 umetnika sa oko 100 slika, 20 skulptura i 70 radova konceptualne umetnosti u Muzeju 25. maj od 5. do 26. aprila.


 


Izbor dela iz ove prestižne zbirke srpske umetnosti druge polovine XX veka i početka XXI veka prezentuje lični pečat vlasnika kolekcije koji umetničku praksu u Srbiji predstavljaju tematski. Izložba Lična svita, tako, postaje zbir manjih izložbi koje čine slike, objekti i skulpture velikog formata, kao i konceptualna umetnost. Neki radovi su dopunjeni a neki specijalno urađeni za ovu izložbu. Prema broju predstavljenih radova, njihovom formatu i značaju ova izložba biće najveća izložba jedne privatne kolekcije iz Srbije u poslednjih deset godina.


Na izložbi Lična svita prvi put će se videti radovi Slavka Matkovića iz sedamdesetih (grupa Bosch+Bosch), nakon više od 40 godina ponovo će biti izloženi radovi Dušana Otaševića Čisto belo Otaševićevo delo i Stražara (uništene delove ovih radova je specijalno za ovu priliku umetnik ponovo izveo, pa će moći da se vide u autentičnom obliku), umetnik Neša Paripović je, specijalno za ovu izložbu, u velikom formatu izveo je četiri svoja rada iz sedamdesetih godina, posle trideset godina moćiće da se vide slike Radomira Reljića, Petra Omčikusa, Miodraga B. Protića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Dragoša Kalajića, Peđe Neškovića, skulpture Mrđana Bajića, Đorđije Crnćevića, Srđana Apostolovića, Božice Rađenović, konceptualni radovi Ere Milivojevića, Katalin Ladik, Gergelja Urkoma, Lasla Salme…..


Povodom izložbe pripremljena je knjiga Kolekcija Trajković: Lična svita, u kojoj o srpskoj umetnosti druge polovine XX veka pišu: dr Ješa Denegri, dr Nikola Šuica i dr Jonathan Blackwood, objavljuju se prilozi Dušana Otaševića, dr Irine Subotić, Bore Ćosića.


U prethodnih nekoliko godina MIJ otvara prostor za predstavljanje privatnih zbirki u okviru tema koje se uklapaju u generalnu strategiju i programsku koncepciju muzeja - istorija Jugoslavije i sa njom povezani politički, društveni i kulturni fenomeni XX i XXI veka. Kolekcija Trajković – zajedno sa još nekoliko srodnih u našoj sredini – nosilac je privatnog kolekcionarstva kao značajnog fenomena domaćeg umetničkog života.


Lična svita će biti otvorena 5. aprila u 19 časova. Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 26. aprila, svakoga dana osim ponedeljka, od 10 do 20 sati.



Datum objavljivanja: 23.03.2012.