Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Pavla Beljanskog

Dom Vojske Srbije, Beograd: izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu (12.10 – 26.11), predstavlja ličnost darodavca i njegovu umetničku kolekciju.


 


Izloženo je 68 vrhunskih umetničkih radova 32 autora, među kojima su najznačajniji predstavnici srpske moderne i Memorijal Pavla Beljanskog. Taktilnom galerijom pripremljenom po međunarodnim standardima, slepim i slabovidim osobama je omogućeno da se sadržajnije upoznaju s umetničkim delom. Kreativna dečija radionica – Kolekcionar i njegova zbirka i istoimena bojanka, pripremljeni su za osnovce nižih razreda.  Pored uobičajenog informativnog materijala, izložbu prati i audio vođenje, koje je omogućila Telenor fondacija, kao partner na projektu. Raznovrstan prateći program izložbe – filmske projekcije, promocije, tumačenja, tematska predavanja itd, široj javnosti će ukazati na značaj Spomen-zbirke kao referentnog centra za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji.  Kao završnica izložbe, ove godine izuzetno van matične kuće, održaće se 44. svečana dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Dobitnica je Danka Obradović iz Čajetine, za diplomski rad „Tursko-balkanski stil u srpskoj arhitekturi“ kod dr Aleksandra Kadijevića redovnog profesora Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ustanovljenje priznanja za najbolji rad iz nacionalne istorije umetnosti odbranjen na ovom fakultetu, inicirao je sam Pavle Beljanski, kako bi motivisao mlade stručnjake na početku naučno-istraživačkih karijera.  Izložba u Beogradu jedna je manifestacija kojima se obeležava pet decenija od otvaranja Zbirke za javnost i retka prilika za ljubitelje umetnosti da većinu dela iz Kolekcije Pavla Beljanskog vide van Novog Sada.



Program pratećih dešavanja u Domu Vojske Srbije

tokom novembra (Braće Jugović 19, Beograd):



Četvrtak, 3. novembar, 19.00 – TV film o slikaru Marku Čelebonoviću (serijal „Savremenici“, RTV Beograd)



Subota, 5. novembar, 17.00 – Predavanje: Pavle Beljanski – život



Četvrtak, 10. novembar, 19.00 – TV film Spomen-zbirka Pavla Beljanskog (serijal „Libela“, RTS, 2010)



Subota, 12. novembar, 17.00 –  Predavanje: Pavle Beljanski – diplomatija



Četvrtak, 17. novembar, 19.00 – TV film o slikaru Ignjatu Jobu (HRT)



Subota, 19. novembar, 14.00 – Multimedijalno predstavljanje dečijih radova;

 

17.00 – Promocija časopisa Nova misao i kompakt diska o Spomen-zbirci



Četvrtak, 24. novembar, 18.30 – TV film o slikarki Ljubici Cuci Sokić(serijal „Slikari i vajari“, RTV Beograd, 1986)



19.00 – Predstavljanje časopisa Interkulturalnost



Subota, 26. novembar, 12.00 – Dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, podela zahvalnica učesnicima, vođenje kroz postavku i svečano zatvaranje izložbe.

                                                    

Tumačenja kustosa subotom svakog sata počev od 13 časova,  ukoliko nije drugačije naznačeno.

Filmske projekcije četvrtkom prate tematska vođenja kustosa.

Dečije radionice sredom i subotom od 11 do 13 časova.

Više informacija na www.pavle-beljanski.museum





Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad:

Izložba Poetika i sudbina 20. veka iz Zbirke Doma Vojske Srbije



U sredu 9. novembra u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog svečano će biti otvorena izložba Poetika i sudbina 20. veka iz Zbirke Doma Vojske Srbije, prvobitno najavljena za oktobar. Trajaće do 11. decembra.  Izložba u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog predstaviće izbor iz vredne Zbirke umetnina Medija centra „Odbrana“ koji se, po delima nastalim tokom prve polovine 20. veka, najviše približava konceptu jedinstvene kolekcije Pavla Beljanskog. Novosadska publika će moći da upozna do sada retko izlagane radove poznatih umetnika poput Jovana Bijelića, Ljube Ivanovića, Petra Lubarde, Marka Čelebonovića, Save Šumanovića, Peđe Milosavljevića, Milana Konjovića i drugih.  Realizacija izložbe Poetika i sudbina 20. veka iz Zbirke Doma Vojske Srbije je nastavak saradnje između Spomen-zbirke i Doma Vojske Srbije, započete projektom Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu. Dom Vojske, danas Medija centar „Odbrana“, jedan je od prepoznatljivih orijentira u nekadašnjem kulturnom životu zemlje. Ponovo je oživljena njihova izlagačka delatnost veoma aktivna tokom druge polovine 20. veka, kada su u Velikoj galeriji nastupali poznati domaći i strani likovni stvaraoci među kojima i oni zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog. Otvorenost Doma Vojske prema legatima, muzejima i galerijama u Srbiji, omogućiće da izbor iz umetničkog fonda Medija centra „Odbrana“, bude predstavljen u novosadskoj Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.





Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad: Kolekcionar i njegova zbirka

Dečija radionica 2011 (septembar-decembar)



Dečijom likovnom radionicom pod nazivom Kolekcionar i njegova zbirka pedagoške aktivnosti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog su usklađene sa proslavom pedeset godina od otvaranja institucije za javnost.  Ovaj edukativni program Spomen-zbirke se odvija od septembra do decembra, u saradnji sa likovnim pedagozima, saradnicima za likovno PU „Radosno detinjstvo” i studentima sa Departmana za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Kako bi se ustanove učesnice detaljnije upoznale sa projektom, pre početka praktičnog rada program će biti predstavljen likovnim pedagozima partnerskih institucija. Radionice koje će se održavati u vrtićima i galerijskom prostoru Zbirke, osmišljene su tako da, kroz aktivno učenje i razonodu, deca saznaju više o značenju pojmova kolekcionar i kolekcija, kao i o mestu i načinu njihovog čuvanja, da sami organizuju svoj izložbeni prostor ili da aranžiraju diplomatsko ordenje na uniformi Pavla Beljanskog. Kao i prethodnih godina, nakon završetka radionice biće realizovana istoimena izložba dečijih radova, Kolekcionar i njegova zbirka.  Koordinatori projekta su Marija Zdravić i Đorđe Marković.


 


 



Datum objavljivanja: 28.10.2011.