Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Pavla Beljanskog

U sredu 12. oktobra u 19 sati, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvara se izložba Kolekcija Pavla Beljanskog, jedna od manifestacija kojom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2011. godine obeležava pedesetogodišnjicu postojanja. Izložba traje do 26. novembra.


 


Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu postavkom, brojnim i raznovrsnim sadržajima namenjenim kako ljubiteljima umetnosti u Beogradu, tako i u celoj Srbiji, predstavlja jedinstven istorijski i kulturni događaj. Biće predstavljeni ličnost darodavca i umetnička kolekcija, koja je s velikim uspehom kod publike i stručne javnosti, izlagana u Muzeju grada Beograda od 1952. sve do potpisivanja Darovnog ugovora sa Izvršnim većem AP Vojvodine 1957. godine. Od otvaranja Spomen-zbirke za javnost (1961) do danas, umetnička dela iz kolekcije nisu napuštala galeriju, osim pri gostovanjima u okviru svih značajnijih umetničkih postavki u zemlji i inostranstvu, ali nikad u tolikom broju.  Publika će biti u prilici da se susretne sa izborom iz kolekcije Pavla Beljanskog. Reč je o 68 vrhunskih umetničkih radova 32 autora, među kojima su najznačajniji predstavnici srpske moderne, kao i o ambijentalnom segmentu posvećenom darodavcu.




Slepa i slabovida lica će prvi put imati priliku da se u taktilnom delu postavke, u izvesnoj meri, direktno upoznaju s umetničkim delom.




Edukativni program, zanimljive dečije radionice i bojanka, pripremljeni su za osnovce nižih razreda. Pored uobičajenog informativnog materijala, izložbu prate i audio vođenja, koje je omogućio Telenor, kao partner na projektu.  Nizom pratećih dešavanja – filmskim projekcijama, stručnim tumačenjima, tematskim predavanjima itd, široj javnosti će biti ukazano na značaj Spomen-zbirke kao renomirane institucije kulture i jednog od vodećih centara za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji.


 



Datum objavljivanja: 05.10.2011.