Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Miloša Jurišića

Predstavljanje Kolekcije Miloša Jurišića u ponedeljak, 27. maja 2013. godine od 18:30 časova. Moderator: Mihailo Vasiljević. Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.


 


Miloš Jurišić se bavi kolekcioniranjem fotografija od 1985. godine. Njegova zbirka nije tematski ograničena i sastoji se od oko 5000 fotografija i foto-razglednica. Od porodičnih snimaka do radova vojnih fotografa, kolekcija pokriva period od druge polovine devetnaestog veka do sedamdesetih godina dvadesetog veka. Kolekcija je prvi put javno predstavljena 1991. godine na izložbi "Fotografija kod Srba" u Galeriji SANU u Beogradu. Od tada fotografije iz ove zbirke pojavljuju se na mnogim izložbama posvećenim istoriji fotografije, ali i različitim drugim oblastima. Fotografije su izlagane u okviru izložbi u Muzeju primenjene umetnosti, Pedagoškom muzeju, Muzeju PTT-a, Muzeju nauke i tehnike, Etnografskom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije i Vojnom muzeju.



Poseban deo kolekcije Miloša Jurišića čine značajne fotografije srpske arhitekture. Ovaj deo zbirke je korišćen u mnogobrojnim knjigama i časopisima o istoriji arhitekture.





Miloš Jurišić je rođen 1960. godine u Beogradu, Srbija. Od 2003. godine radi kao fotograf u Muzeju nauke i tehnike.





Centar za fotografiju je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu, sa ciljem istraživanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Centar je osmišljen kao moguće rešenje za lošu poziciju fotografije u Srbiji - činjenica je da trenutno ne postoji nijedna institucija u kojoj je fotografija predmet aktivnog i ozbiljnog proučavanja. Neki od konkretnih zadataka Centra za fotografiju jesu: podizanje svesti o značaju koji fotografija ima kao društveni fenomen; promovisanje i praćenje savremene umetničke prakse bazirane na fotografiji; proučavanje istorije i teorije fotografije; organizovanje izložbi; pokretanje izdavačke delatnosti; prikupljanje fotografskih artefakata (fotografija, negativa, tehnike); formiranje specijalizovane biblioteke. Aktivnosti Centra obavljaju se u prostorijama Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića koji je kao operativni prostor, shodno potrebama realizovanja programa, na povremeno korišćenje ustupljen od Muzeja savremene umetnosti. Osnivači centra su Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević.


 



Datum objavljivanja: 24.05.2013.