Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Biljane Marinković

Centar za fotografiju: Umetnik govori: Robert Uzon, predstavljanje Kolekcija Biljane Marinković, moderator: Mihailo Vasiljević, urednici CEF-a: Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević, ponedeljak, 13. maj 2013. godine u 18. časova.


 


U lokalnim okolnostima koje podrazumevaju nedovoljno diferenciran stav prema fotografiji i u širem smislu kulture i u užem smislu umetnosti, neophodan je otvoren prostor za sagledavanje savremenih fotografskih praksi. Dva potpuno različita fotografska slučaja - umetnički rad Roberta Uzona i kolekcija Biljane Marinković - biće predstavljeni zajedno sa ciljem ukazivanja na potencijal i značaj koji fotografija može da ima kao kulturni artefakt.



Robert Uzon pripada mlađoj generaciji fotografa čiji umetnički rad, iako zaslužuje pažnju, ostaje uglavnom nevidljiv. U projektima o najrazličitijim fenomenima - od Gadafijeve Libije, preko horor filmova, do arhitekture u Vojvodini - Uzon sa lakoćom pravi fotografije koje je moguće gledati iz mnogo uglova i razmatrati zbog mnogo razloga. Predstavljanje portfolia počinje u 18:00 časova.



U okolnostima koje karakteriše nesagledivi broj fotografija koje se svakodnevno prave i gledaju, Biljana Marinković pronalazi smisao u kolekcioniranju starih erotskih fotografija. Pitanje društvenog smisla erotske fotografije u direktnoj je vezi sa prirodom i upotrebom fotografije uopšte. Može se reći da ova vrsta fotografije glasno govori ono što se prećutno podrazumeva prilikom gledanja svake fotografije. Predstavljanje kolekcije počinje u 19:00 časova.





Robert Uzon je rođen u Pančevu, Srbija, 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Katedri za fotografuju u klasi prof. Milana Aleksića. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi. Pored umetničkih projekata bavi se i reklamom, reportažnom i filmskom fotografijom. Zvanični je fotograf WTCC šampionata.





Biljana Marinković je rođena u Drvaru, BiH, 1981. godine. Diplomirala je 2007. godine na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, program Centra za ženske studije završila je 2004. godine. Fotografijom se amaterski bavi od 2007, a od 2009. počinje da kolekcionira stare fotografije.


 



Datum objavljivanja: 10.05.2013.