Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ko gradi grad 2

Pozivamo vas na skup Ko gradi grad? koji će se održati od 17. do 19. novembra u Kulturnom centru REX. Drugu godinu za redom ćemo se baviti temama značajnim za razvoj gradova u Srbiji i regionu.

 


Fokus našeg interesovanja je učešće građana u razvoju zajednica u kojima žive, a ove godine ćemo okupiti upravo one pojedince i inicijative koji svojim delovanjem prednjače u unapređivanju našeg zajedničkog prostora.


Pod nazivom Susreti gradskih entuzijasta i majstora, ovogodišnji Ko gradi grad? je zamišljen kao okupljanje komšija koje se udružuju zarad zajedničkih interesa, pojedinaca koji predlažu rešenja za urbanističke probleme i građana koji pozivaju na odgovornost institucije koje zanemaruju potrebe grada pred interesima krupnog kapitala. To je susret i onih neodustalih koji sistematski prijavljuju

nadležnim institucijama nedostatke u gradskoj infrastrukturi, onih drugih upornih koji sređivanje ulica, parkova i drugih zajedničkih prostora uzimaju u sopstvene ruke, kao i svih drugih zainteresovanih za ove teme i grad po meri njegovih stanovnika.


Ko gradi grad? pokrenuli su Grupa 484, STEALTH.unlimited i Kulturni centar REX, a organizuje se uz podršku Fondacije Hajnrih Bel (Heinrich Böll) i Ministarstva kulture Republike Srbije.


Svi programi Ko gradi grad? su otvoreni za javnost. Više o samom skupu i celoj inicijativi možete naći na sajtu www.kogradigrad.org. Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila info@kogradigrad.org ili telefona Kulturnog centra REX 011/3284534 ili 063/8480883.


Uključite se!


 


PROGRAM


četvrtak, 17. novembar

19:00 Rečnik gradskih rešenja


petak, 18. novembar

11:00 - 15:00 Radionica 1 - Pulska grupa / Za Muzil

16:00 - 17:30 Otvoreni razgovor o značaju gradskih entuzijasta i majstora

18:00 - 21:00 Susreti gradskih entuzijasta i majstora (1. deo)


subota, 19. novembar

11:00 - 12:30 Poseta Ekspediciji Inex Film (Višnjička 76) i diskusija

14:00 - 17:30 Radionica 2 - Pravo na grad

18:00 - 21:00 Susreti gradskih entuzijasta i majstora (2. deo)


 


REČNIK GRADSKIH REŠENJA


Četvrtak, 17. novembar, 19:00


Rečnik gradskih rešenja će nam približiti različita profesionalna i lična razmišljanja o mogućim i poželjnim promenama u našem okruženju. Kroz petominutna izlaganja, učesnici ovog događaja će izložiti jedan predlog koji može biti skroman ali i sasvim utopijski, upućen gradskim vlastima ili samim građanima, usresređen na infrastrukturu, estetiku, međuljudske odnose ili bilo šta drugo što smatraju važnim za (Beo)grad.


Učestvuju: Dubravka Sekulić, arhitektkinja, Dušan Rajić, ulični umetnik, Đorđe Balmazović, umetnik, grupa Škart, Maja Lalić, arhitektkinja i programska direktorka Mikser festivala, Milica Đorđević, aktivistkinja, Centar za integraciju mladih, Milica Lapčević, umetnica i novinarka Radija Studio B, Miloš Tomić, filmski reditelj, Nenad Trifunović, grafički dizajner, Metaklinika, Pavle Ćosić, pisac, Ružica Sarić, arhitektkinja i organizatorka Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, Snežana Ristić, urednica redakcije za kulturu na Radiju Beograd 2, Stevan Filipović, filmski reditelj, Tobias Strahl, istoričar umetnosti, Zoran Erić, kustos, Muzej savremene umetnosti...


Moderatorka: Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda


RADIONICE


Petak, 18. novembar, 11:00 - 15:00 - Pulska grupa / Za Muzil

Subota, 19. novembar, 14:00 - 17:30 - Pravo na grad, Zagreb


Prezentacija i razmena znanja i veština potrebnih za organizovanje inicijativa koje se bore za veću ulogu građana u razvoju gradova. Šta je potrebno da bi one bile održive, efikasnije i masovnije? I kako doći do zajedničkih predloga za zajedničkiji grad? Radionice vode Emil Jurcan iz Pulske grupe i inicijative Za Muzil i Teodor Celakoski iz zagrebačkog Prava na grad.


 


OTVORENI RAZGOVOR O ULOZI GRADSKIH ENTUZIJASTA I MAJSTORA


Petak, 18. novembar, 16:00 - 17.30


Fokus razgovora je građanin kao kontrolor i incijator urbanog razvoja. Šta podstiče gradske entuzijaste i majstore? Šta možemo da naučimo od njih? Da li je njihovo delovanje nova forma građanstva ili samo pokazatelj stanja odnosa u današnjem društvu? Zašto ovakve inicijative uglavnom ostaju izolovane? I kako partnerstvo između građana i institucija može dovesti do uravnoteženijeg urbanog razvoja?


Učestvuju: Đorđe Pavićević, Fakultet političkih nauka Beograd, Nebojša Milikić, umetnik i aktivista, Kulturni centar REX, Vedran Horvat, direktor Fondacije Hajnrih Bel, Zagreb, Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda


 


SUSRETI GRADSKIH ENTUZIJASTA I MAJSTORA


Predstavljanje pojedinaca i grupa koje na sopstvenu inicijativu, sitnim koracima i velikom energijom unapređuju naš zajednički prostor.


Petak, 18. novembar, 18:00 - 21:00


Učestvuju: Aleksandra Banović, Beograd - bivša direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, inicijativa stručnjaka protiv izmene detaljnog urbanističkog plana kojim bi se ugrozio Kalemegdan, Ana Vilenica - urbane regeneracije: slučaj Tašmajdanskog parka u Beogradu, Beobuild Forum - internet platforma o funkcionisanju, izgledu i razvoju Beograda, organizatori radionice za optimizaciju gradskog saobraćaja, Ekspedicija INEX film, Beograd - samoorganizovana kolektivna akcija oživljavanja zgrade Inex filma, Inicijativa za Društveni centar, Novi Sad - inicijativa za promenu namene kasarne Rudolf Arčibald Rajs, Jugo cikling kampanja, Beograd - koorganizatori Ulica za bicikliste i promoteri biciklizma, Sačuvajmo beogradske platane - grupa za zaštitu platana na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, Udruženje građana Almašani, Novi Sad - inicijativa građana koja je uspešno uticala na izmene urbanističkog plana za Almaški kraj.


Subota, 19. novembar, 18:00 - 21:00


Učestvuju: Centar za regionalna istraživanja, Subotica - istraživanje i edukacija u oblasti prostornog planiranja i uređenja prostora, Photo Expo, Zrenjanin - Dobro drvo - model za plansko učešće građana u ozelenjavanju, Filip Vukša, Beograd - student, podnosilac preko 500 prijava, žalbi i predloga za unapređenje grada, Grupa Kobra, Donja Toponica - bivši karate klub, danas ekološko udruženje mladih, na mestu divljih deponija izgradili dečji park i izletište, renovirali Dom kulture, Mikro art, Beograd - inicijatori Ulične galerije u pasažu kod Bezistana, od ilegalne akcije u zapuštenom prolazu do institucionalno ustupljenog prostora, Mesna zajednica Rgotina - akcija kolektivnog kopanja kanala za potrebe vodosnabdevanja, Skupština zgrade u Ljubinke Bobić 11, Beograd - nagrađivani za najuređenije dvorište na Novom Beogradu, Suzana Stanković-Aleksić, Vladičin Han - redizajn postojećeg eksterijara u romskoj mahali u Surdulici, Treći Beograd - umetnička zadruga koja je samostalno izgradila galeriju, klub i prostor za umetnički rezidens na levoj obali Dunava, Zaštitimo zvezdarsku šumu, Beograd - inicijativa za očuvanje i unapređenje zvezdarske šume ugrožene planiranim izgradnjama.


 


Datum objavljivanja: 14.11.2011.