Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

KO GRADI GRAD ?

Ciklus diskusija o razvoju Beograda i gradova regiona KO GRADI GRAD? počeo je Rečnikom gradskih dilema koji su sastavljale arhitekte, aktivisti, umetnici, novinari i javne ličnosti sa različitim pogledima na grad.

 


Evo spiska učesnika koji su uneli sledeće pojmove u Rečnik: Snežana Ristić: ČUDOVISTE, Dragan Protić: NEKO, Alexander Petritz: STRATEŠKI POTENCIJAL BEOGRADA, Jelica Jovanović: GRADITELJSKO NASLEĐE, Ivan Kucina: DEZINTEGRACIJA-KONVERTIBILNOST-DOGOVOR, Dusan Čavic: GRADJEVINSKA ČUDA-MUZEJI-BICIKLI, Dusan Šaponja: DECA I PENZIONERI NA NOVOM BEOGRADU, Jasna Dimitrijević: ATMOSFERA, Radonja Leposavić: TROTOAR, Vladan Jeremić: PROTERIVANJE, Milenko Petković: NARUŽIVANJE GRADA, Dijana Miloševic: PAMĆENJE, Rambo Amadeus: PREDUZIMAČ, Emil Jurcan: KOMUNAL, Marko Miletić: SAMOORGANIZOVANJE, Vesna Nadaždin-Ljubičić: USAGLAŠAVANJE-SINHRONIZACIJA, Milica Đorđevic: DECA ULICE, Mileta Mijatović: STRANAC, Nebojša Kitanović: ORGANIZACIJA, Aleksandar Dimitrijević: GRAD KAO PLEN-NOVI VARVARIZAM, Nebojša Milikic: PROGRES-DRUŠTVENA SVOJINA.


KO GRADI GRAD? nastavljamo otvorenim razgovorima na kojima će govoriti ljudi koji se bave gradom, a dolaze iz različitih profesija i pozicija - od donosilaca urbanističkih odluka na nivou grada, preko građevinskih investitora, arhitekata, urbanista, sociologa, ekonomista, pravnika, do aktivista i građana koji aktivno učestvuju u dilemama u vezi sa razvojem gradova regiona.

Dobrodošli i dobrodošle!


Program otvorenih razgovora:


petak, 18. jun


10:30 – 11.00

Kratka hronologija gradilizacije

Šta se dešavalo sa gradovima na prostoru bivše Jugoslavije u poslednje dve godine? Ova kratka hronologija prikazaće prostorno vazne događaje, odluke i diskusije u kontekstu brzih investicija, nastanka novih odnosa snaga u procesima urbanog razvoja i izazova koje sa sobom donosi aktivniji angažman građana u pitanjima razvoja grada. Kroz ovu hronologiju gradova regiona, načećemo teme kojima ce se baviti otvoreni razgovori KO GRADI GRAD?

Govore:  Marko Aksentijević (Grupa 484), Ana Džokić i Marc Neelen (STEALTH.unlimited)


11:00 – 12:30

Gradnja društva, profit gradnje, budućnost grada

Tranzicija socijalistićkog uređenja ka tržišnoj ekonomiji obeležena je dominicijom privatnog interesa nad javnim dobrom. Koje su specifičnosti odnosa grada i kapitalnih investicija u kontekstu tržišne ekonomije zemalja našeg regiona? Kako privatna ulaganja uticču na urbano uređenje? Gde nastaje stvarni konflikt između javnog i privatnog interesa? Šta izaziva pojavu pokreta 'pravo na grad' na regionalnoj i globalnoj sceni? Koja je moguća nova interpretacija 'javnog' i 'zajedničkog'?

Govore: Mina Petrović (profesorka, Odeljenje za Sociologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu), Alexander Petritz (glavni i izvršni direktor, Institute for Strategic Real Estate Development, Beč), Teodor Celakoski (predstavnik inicijative i kampanje Pravo na grad, Zagreb). Moderatorka: Ana Džokić, STEALTH.unlimited.


13:00 – 14:30

Zakonitosti gradnje grada

Jasno je da razvoj grada definišu zakonske regulative, ali kako funkcionišu trenutni pravni okviri? Da li su naklonjeniji jednom modelu razvoja, dok ignorišu neki drugi? Da li postoje mogućnosti da profesionalci i građani učestvuju u oblikovanju ovih pravnih okvira i na koje načine mogu da iskoriste postojeće zakone za postizanje zeljenih urbanih promena?

Govore: Dušan S. Pajović (predsednik Komisije za zakonodavstvo, Udruženje urbanista Srbije), Žaklina Gligorijević (direktorka Urbanističkog zavoda Beograda). Moderatorka: Daliborka Mučibabić, novinarka Politike


15:30 – 17:30

Ko i kako gradi naše gradove?

Različiti akteri učestvuju u razvoju grada. Koliko se razlikuju njihovi pristupi i koji su njihovi (zajednički) interesi u građenju naših gradova? Kojim sredstvima se ovi akteri koriste u svojim nastojanjima da utiču na urbani razvoj grada? Da li se putem reprezentativne demokratije može upravljati razvojem grada na način zadovoljavajući po njegove građane? Šta bi bilo kolektivno pravo na grad koje bi garantovalo održivi model društva i života za sve?

Govore: Kokan Grcev (profesor, Fakultet za arhitekturu i dizajn, Americki koledž u Skoplju), Ana Zatezalo-Senk (direktorka sektora za urbano planiranje i razvoj projekata Luke Beograd), Dejan Simonović (predstavnik inicijative Zasštitimo Zvezdarsku šumu). Moderatorka: Suzana Trninić, novinarka B92.




subota, 19. jun


11:00 – 13:00

Ekonomija gradnje grada

Tržišna ekonomija, kao skup principa i tehnika, postala je veoma uticajna u definisanju kursa urbanog razvoja. Ipak, mnogo toga ostaje misterija većini građana i profesionalaca koji se bave urbanim okruženjem, pa čak i donosiocima odluka. Sta su interesi investitora i u kojoj meri oni odgovaraju interesima građana i potrebama grada? Koji su nekonvencijalni pristupi u uspostavljanju drugačijih pozicija u ovom odnosu?

Govore: Miomir Jovanović (profesor, Institut za prostorno planiranje, Geografski fakultet, Univerzitet u Beogradu), Tamara Brajović (konsultantkinja za urbanizam Balkana, Redserve GmbH, Bec), Emil Jurcan (arhitekta, Pulska grupe, Pula). Moderatorka: Snežana Krivokapić, novinarka Ekonom:east-a.


14:00 – 16:00

Grad pod lupom gradjana

Nevladine organizacije i građanske inicijative relativno su novi akteri koji se bave problemima urbanog razvoja. Na koje teme se fokusiraju ove organizacije i koliko ima sličnosti između njihovih polja delovanja u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji? Kojim strategijama i sredstvima se služe ove inicijative, kakva su im iskustva i kako mere svoj uspeh? Kakvi su izgledi i pouke za buduće slične pokrete? Da li bi regionalna saradnja pomogla pojedinacnim, lokalnim inicijativama?

Govore: Dejan Milovac (programski direktor za odrzivi razvoj i javne kampanje MANS-a, Podgorica), Aneta Spaseska (arhitektica, predstavnica Prve Arhi Brigade, Skoplje), Teodor Celakoski (predstavnik inicijative i kampanje Pravo na grad, Zagreb), Marko Jocić (predstavnik Inicijative za Peti Park).

Moderator: Misa Stojiljkovic, novinar B92.


16:30 – 18:30 Novi pristupi, sveže prakse

Tokom turbuletnog perioda ‘tranzicije' razliciti arhitekti, aktivisti, predstavnici civilnog i javnog sektora započeli su rad na projektima i pristupima koji aktivno uključuju građane u resavanje urbanističkih i prostornih problema zajednice. Koji su inspirativni primeri? I koje su prednosti (i prepreke) ukljucivanja građana u procese rešavanja urbanih pitanja?

Govore: Biljana Gligorić (arhitektica, Expeditio, Kotor), Ivan Kucina (docent, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu), Zlata Vuksanović Macura (koordinatorka za stanovanje, UN HABITAT), Nebojša Milikić (autor projekta Flux oko nas, Kulturni centar REX). Moderatorka: Ana Džokić, STEALTH.unlimited.


Pripremite se za teme koje ce pokrenuti otvoreni razgovori KO GRADI GRAD? na sajtu www.kogradigrad.org.


U prostoru REXa imaćete priliku da vidite i tri izlozbe koje na različite nacine dopunjavaju teme o kojima će se govoriti: Pravo na grad Zagreb, Cities Log i Flux ispod nas. Posetite ih do 30. juna, od 12:00 do 18:00.

Vise o izlozbama na  http://www.kogradigrad.org/izlozbe.html


 


Datum objavljivanja: 18.06.2010.