Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kelnski crtež

Izložba, "Kelnski crtež " je deo pratećeg programa Trećeg bijenala savremenog crteža Srbije. Galerija Dvorište, KC Pančeva. Izložba traje od 7. - 17. novembra, 2011. godine.


 


Sagledavajući savremenu umetničku praksu u našoj zemlji, mogli smo zaključiti da ne postoji dovoljno rezimirajućih izložbi koje bi predstavile neki od segmenata savremene umetničke prakse. Tako se došlo do ideje da se organizuje Bijenale savremenog crteža u Srbiji. Negovanje crtačke discipline je, kako su to dosadašnja bijenala pokazala, još uvek vredna umetnička aktivnost koja komunicira sa savremenim svetom i ljudskim bivstvovanjem. Crtež je od pripremnog lista, postao za modernog umetnika i način izražavanja, ponekad objašnjavan u klasičnim tehnikama i tehnologijama, a ponekad i kroz savremena digitalna sredstva i tehnologije. Crtež je po svojim sadašnjim karakteristikama uključen u sve savremene umetničke prakse. To potvrđuju i dosadašnja bijenala, na kojima smo mogli da vidimo i digitalne i radove ostalih novih medija. Ovo je izložba koja može, pre svega, da pomogne institucijama kulture da steknu uvid u savremenu umetničku produkciju. Dosadašnja kolekcija, od prethodna dva bijenala, i buduća kolekcija sakupljena sa Trećeg bijenala će biti ponuđena Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.




Žiri koji je radio u sastavu: Svetlana Mladenov, kustos, Muzej savremene umetnosti Novi Sad, Sava Stepanov, likovni kritičar Novi Sad, Vesna Marković, magistar slikarstva ULUS Beograd, Nada Denić, magistar vajarstva ULUS, Beograd i Pal Dečov, magistar slikarstva SULUV Novi Sad, pregledao je 303 rada od 133 autora i dodelio je nagrade Bijenala. Glavna nagrada Trećeg bijenala crteža Srbije 2011. dodeljena je Balind Ištvanu. Pet ravnopravnih diploma Trećeg bijenala crteža Srbije 2011. dodeljene su: Branku Rakoviću, Iliji Kostovu, Žarku Vučkoviću, Slavoljubu Radojčiću i Milanu Stankovu. Zajedno sa izložbom Bijenala crteža Srbije biće predstavljena i grupa od 11 umetnika iz Kelna, Nemačka, kao zvanični gosti Bijenala. Izložba Trećeg Bijenala crteža Srbije se održava u Galeriji Arhiv, Nemanjina 7 i u Galeriji Dvorište, Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Radomira Putnika 7.



Datum objavljivanja: 02.11.2011.