Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

KC Grad u Stokholmu i Helsinkiju

Supermarket je internacionalni sajam umetnosti koji se već pet godina organizuje u Stokholmu a ove godine će biti održan od 17. do 19. februara na nekoliko spratova poznatog kulturnog centra Kultur Huset – u samom centru Stokholma.


 


Sajam će predstaviti stotine umetnika i 75 galerija iz više od 25 zemalja. Cilj Supermarketa je da omogući prdstavljanje najzanimljivijih umetničkih ideja i tendencija koje pokreću sami umetnici širom sveta. Supermarket - umetnički sajam prvi put je organizovan 2007. godine od strane male grupe umetnika. Vrlo brzo se od skromnog početka i predstavljanja samo nekoliko umetničkih prostora razvio do veoma značajne međunarodne umetničke manifestacije koja je i sam Stokholm pozicionirala kao bitno mesto na svetskoj mapi umetničkog biznisa. Supermarket razvija i vrlo značajnu mrežu prostora i galerija koje vode umetnici i do sada su predstavili razne izlagače iz 35 zemalja.



Kulturni centar Grad je izabrao tri umetnika čije radove će predstaviti na ovom sajmu. To su: Nataša Kokić (Srbija), Aleksandra Stratimirović (Srbija, Švedska) i Tommaso Bonaventura (Italija). Radovi ovih umetnika se razlikuju i tematski a i u odnosu na materijale i tehnike koje su korisćene ali ono što ih povezuje je sofisticirana preciznost, veliko strpljenje, koncentracija kao  i zavidna posvećenost umetničkoj ideji.



Predstavljanje kulturnog centra Grad na sajmu umetnosti u Stokholmu podržalo je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.



Pored predstavljanja u Stokholmu predstavnici kulturnog centra Grad pozvani su i u Helsinki gde će predstaviti aktivnosti svog centra i posetiti nekoliko značajnih institucija koje uspešno realizuju artist in residence programe kao što su HIAP i FRAME. 



Kulturni centar Grad tokom 2012 godine pokreće svoj artist in residence program pod nazivom Inspiration Belgrade. Prvi gost će vec tokom juna biti Jacob Dahlgren, vizuelni umetnik iz Švedske koji će provesti tri nedelje u Beogradu. Tokom boravka on će realizovati i umetničku instalaciju u Velikoj galeriji kulturnog centra Grad i održаti rаdionicu i niz suretа sа domаćim umetnicimа i studentimа umetničkih fаkultetа.



www.supermarketartfair.com





Nataša Kokić živi i radi u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Njeni radovi su do sada nagrađivani više puta a učestvovala je i u nekoliko artist in residence  programa na Islandu i u Holandiji. Do sada je svoj rad predstavila na 14 samostalnih izložbi iI preko 30 grupnih u Srbiji, Danskoj, Norveškoj, Austriji i na Islandu.  Na Supermarket umetničkom sajmu predstavićemo njene crteže rađene olovkom na papiru iz serije Snaga u nama.  Nataša Kokić neverovatnom preciznošću crta izmišljene pejzaže koji su personifikacija života i kretanja koje ne može da se kontroliše. Kroz svoje crteže Nataša predstavlja pejzaž kao simbol čežnje ali u isto vreme i neku vrstu pretnje.



Aleksandra Stratimirović je rođena u Beogradu, živi u Stokholmu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, a završila studije specijalizacije dizajna svetla na Univerzitetu lepih umetnosti u Stokholmu (Konstfack) i na Kraljevskom institutu za tehnologiju (KTH) u Stokholmu. Realizovala je brojne privremene i permanentne site-specific svetlosne umetničke instalacije na javnim mesima u Švedskoj, Srbiji, Sloveniji i Holandiia. Tokom 2010 i 2011 njen rad je prikazan na izložbi u muzeju Gugenhajm u Njujorku, u Ljubljani, Beogradu, Tokiju, Osaki i Veroni. Dobitnik je Targetti Light Art nagrade a njen rad je u stalnoj postavci Fondazione Targetti u Firenci.  Na Supermarketu će biti izložen rad Sunny day. Instalacija se sastoji od 4464 malih medicinskih staklenih bočica ispunjenih raznobojnom tečnošću koje je Aleksandra ručno mešala i punila. Bočice su smeštene u okvire sa pozadinskim osvetljenjem. Kada se rad posmatra iz daljine, daje živopisnu siluetu devojke koja stoji na obali jezera. Dimenzije: 2 x 3 metra.



Tomaso Bonaventura je italijanski fotograf koji živi i radi u Rimu. Na projektu o evropskim hrišćanskim hodočašćima (Gribaudo izdanje, 2005.) radio je pet godina I bio nagrađen na svetskom takmičenju Press Photo 2005. 2010 je osvojio Sony World Photography nagradu u kategoriji portreta rađenih u Kini za projekat "The man who would be Mao". Na Supermarketu će biti predstavljen deo projekta Persona koji se bavi željom i potrebom ljudi da budu neko drugi. Portreti su rađeni u Kini i Italiji.


 



Datum objavljivanja: 08.02.2012.