Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Katarina Jakovljević: Posle

U petak, 10. juna u Galeriji '73, Beograd, Požeška 83a, u 20. časova otvara se samostalna izložba autorke Katarine Jakovljević, pod nazivom, "Posle". Izložba traje do 23. juna.

 


Izložba slika kojom se Katarina Jakovljević predstavlja u Galeriji ‘73 deo su serije "Posle", inspirisane prizorima uništenih brodova i jahti na gradskim dokovima i molovima, nastalim nakon snažnog atlantskog uragana "Ivan" koji je 2004. godine pogodio obale San Franciska. Katarina Jakovljević stvara svoja dela inspirisana slikama porušenih brodova i jahti na dokovima i molovima, zaintrigirana silom kružnog, jakog vetra, koji ostavlja iza sebe haos u kome se, nakon dužeg posmatranja pomalja određeni estetski red.




Pobuđena redom koji pronalazi u razaranjima uragana Ivana, ili razaranjima od strane ljudi,  tek razaranja se na kraju objedinjuju i postaju upravo ono najrazornije, odnosno sama umetnica i njena imenjakinja uragan Katrina; Katarina Jakovljević pronalazi ono što nalazi svako ko krene u potragu, a to je red u neredu, jedinstvo u mnoštvu, smisao u besmislu. Ali dok se događaju makro katastrofe, na mikro planu čoveka, događaju se i one podjednako važne emotivne katastrofe, po meri čoveka, od davnina podjednako razorne: ljubavne, duševne, telesne patnje našeg kruga postojanja gde svako od nas ostaje jedinstveno razoren posle nekakvih bližnjih koji nas oblikuju i ostavljaju posečenih nerava, izgubljenih nadanja, spaljene volje, slomljenih pogleda i zbrisanih stavova, da se nosimo sa sobom i ponovo prepoznamo lepotu u razorenom.




Red u neredu, pravilo u haosu, lepota u uništenju, povratak etike i estetike u prozoru slike. Ili je to onaj prvobitni red koji pronalazimo ili bar tražimo u roditeljima i koji naknadno uvažavamo kod strogih profesora. Sve to je upravo ono "Posle" kojim Katarina imenuje svoje slike. Slike koje deluju haotično, a prizori čak biblijski, bivaju obuzdane korišćenjem slikarskog rukopisa: preciznim crtežom, valerima, monohromnim skalama, geometrizacijom i finoćom zanatskog izvođenja. Slike su rađene tehnikom akril na platnu, dizmenzija 200cm x 200 cm,  150 cm x 150 cm i 100 cm x 100 cm.


 Portfolio Galerija 73


 


Datum objavljivanja: 07.06.2011.