Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Katalog sitnica, Ane Piljić Mitrović

U četvrtak 29. marta u 18.30 časova, akademska umetnica Ana Piljić Mitrović otvara izložbu slika u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica. Postavku, koja nosi naziv "Katalog sitnica", čine radovi rađeni kombinovanom tehnikom, nastali u poslednje tri godine.

 


U okviru programa otvaranja nastupice i muzicki trio u sastavu Ivan Ljuba, klavir; Biljana Simić, violončelo i Diana Simić, violina.


"Povod za nastanak slika je serija fotografija, koje su zabeležene posle jednog kratkog letnjeg pljuska. Mislila sam da fotografišem kapi kiše, koje su se zadrzavale na "linijama" venecijanera od trske. Kasnije se ispostavilo da dominantno mesto, prisustvo na fotografijama imaju baš te "linije", koje kao da su bile deo neke guste mreže, polupropustljive membrane, čija je gustina određena mojom udaljenošću od njih u tom trenutku, određivala vidljivost i jasnost prizora iza njih.  A to je bila susedna kuća ili drvo. Prizori inače uobičajni i nezanimnjivi, postali su ovako natopljeni vodom i posmatrani kroz gustu mrežu linija od trske, sasvim drugačiji."  (Ana Piljić Mitrović)


Ana Piljić Mitrović je rođena  u Pančevu 27. aprila 1974. godine. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, oktobra 2001. godine. Magistrirala na istom fakultetu u novembru 2008.godine. Član ULUS-a od januara 2003. godine, a u statusu samostalnog umetnika od januara 2006. godine.


Samostalne izložbe:


2004. Izlozba crteža, umetnička galerija Stara kapetanija, Beograd;


2008. Izložba slika Katalog sitnica, galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd.


2011. Crteži, Galerija Otklon, Beograd.


Stipendista  Ministarstva za kulturu za 2008. godine na konkursu za sufinansiranje projekta.


Bavi se i dešijom ilustracijom; objavljene knjige:


Sveti Georgije, izdavačka kuća Teatar Za, Beograd, 2006. godine,


Sveti Car Konstantin, Fond Sveti Prohor Pčinjski, Vranje 2010. godine


 


Datum objavljivanja: 26.03.2012.