Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kaskade Miloša Đorđevića

U ponedeljak, 1. marta u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba grafika Miloša Đorđevića, ciklus radova pod nazivom "Kaskade".

 


Miloš Đorđević je prisutan na likovnoj sceni desetak godina, a zapažen je kao autor naklonjen istraživanju medija grafike i preispitivanju njenih standardnih formi. Posle fleksibilne modularne grafičke instalacije Dislokacija (2009) on u novim radovima fokusira jednostavan motiv varirajući njegove prostorne optičke refleksije. U njegovom novom ciklusu Kaskade dominantnu ulogu ima jednostavna geometrijska forma bandera kao polazište za vizuelne transformacije na kojoj se temelji fabula rada. Koristeći specifičnosti tehnike suve igle autor postiže kontraste svetlo-tamnog  kao i uravnotežene plastičke površinsko-linijske odnose.

U ciklusu grafika Kaskade autor problematizuje pojam progresa. On postavlja pitanje šta zapravo progres znači, i u ideološkom i u fizičkom aspektu, i na koji način se kroz ovaj fenomen menja i sama ljudska priroda. Autor preispituje značaj i smisao pojmova staro-novo u današnjem konzumerskom društvu, kao i položaj pojedinca u njemu.




Miloš Đorđević (1978) diplomirao 2001. grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini.Magistarske studije grafike završio 2005. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlaže od 1999. Član ULUS-a. Asistent na Učiteljskom fakultetu u Jagodini na predmetu Metodika nastave likovne kulture.


 


Datum objavljivanja: 24.02.2010.