Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Karsten Konrad: Beograd na vodi

U četvrtak, 25. septembra u 20. sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd, otvara se izložba dobitnika Nagrade Kulturnog centra Beograda na 53. Oktobarskom salonu, Karstena Konrada, "Beograd na vodi".


 


Karsten Konrad je dobitnik Nagrade Kulturnog centra Beograda na 53. Oktobarskom salonu koja podrazumeva organizovanje izložbe u jednom od izlagačkih prostora u Centru. Nagradu je dobio za izvedenu monumentalnu instalaciju Rialto Beograd i konstruktivistički sklopljene stolice, realizovane od ostataka nekadašnjeg mobilijara pronađenog u izložbenom prostoru Salona.



Umetnički rad Karsten Konrada specifičan je po tematskim koncipiranim izložbama koje promišljaju i transformišu prostor i kreiraju nove arhitektonske modele. Njegove skulpture, objekti napravljene su od pronađenih, odbačenih stvari koje postupno modifikuje u završne prostorne radove i instalacije.

Rad sa odbačenim, siromašnim materijalima za umetnika predstavlja mogućnost transformacije sveta svakodnevnice ali ujedno i priliku da se u nju aktivno uključi. S jedne strane ready-made objekat, u finalnoj izradi izveden je u skulptorskoj konstelaciji.



Materijal za svoj rad umetnik pronalazi na različitim mestima, na buvljoj pijaci ili otpadu , ali za konačan izbor presudan je njihov poetski/narativni potencijal. Ono što ga posebno privlači su materijali sa istorijom , ISKUSTVOM, znacima habanja baš kao i sa netaknutim sjajem. Njihov raspon je prilično veliki, od industrijskih proizvoda do ručno izvedenih predmeta ili fragmenata umetnosti autsajdera.



Sam postupak izrade za Konrada podrazumeva rastavljanje i ponovno sastavljanje materijala u potpuno novu celinu, u kojoj je istorija pojedinačnih materijala uvek prisutna u njegovom osnovnom karakteru. Skulptorske mogućnosti ovakvim postupkom za umetnika znače kombinovanje stvari koje obično ne idu jedna uz drugu i koje se još jednom otkrivaju u stalnoj promeni. Novonastalim delima istrošene materijalnosti nemoguće je odrediti starost i poreklo.



U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda Karsten Konrad će tokom boravka u Beogradu uraditi skulptoralnu kompoziciju monumentalnih dimenzija, sačinjenu od konstruktivistički sklopljenih delova starih drvenih čamaca, koji su za potrebe ove izložbe doneti sa obala beogradskih reka. Upečatljiva slika čamca u izložbenom prostoru, objekta bezvremenskog i relevantnog za sve kulture, snažan arhetip ili simbol prolaznosti, ujedno i metafora za univerzalni put koji ljudi dele, ili pak komentar, reakcija na postojeću situaciju, uslove i stanje. Publika će imati priliku da u četvrtak, 25. septembra prisustvuje finalnoj izradi rada u Likovnoj galeriji.





Karsten Konrad (rođen 1962. u Vicburgu, Nema;aka) živi i radi u Berlinu. Studije slobodne skulpture završio je na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Studirao je i na Royal College of Art u Londonu. Od 2010. godine bio je gostujući professor, na odseku vajarstva na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložba u svetu u prestižnim galerijskim I muzejskim institucijama od kojih izdvajamo: berlin_london_, ICA, London, 2001, Quobo, Hamburger Bahnhof - Museum für Gegenwart, Berlin, 2001, the SIART Biennial, La Paz, Bolivia, 2005, Shift/Scale, Kumu Art Museum, Tallinn, 2006, Neuer Konstruktivismus, Bielefelder Kunstverein, Changing Spaces, Städtische Galerie Waldkraiburg , 2007. Radovi Karsten Konrada se nalaze u mnogim kolekcijama u svetu, u Beogradu u kolekciji Muzeja savremene umetnosti i Kolekciji Oktobarski salon.


 


 



Datum objavljivanja: 23.09.2014.