Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kako vrednujemo kulturu?

Projekat Zavoda za kulturu Vojvodine: Evropske perspektive održivog razvoja kulture. Autor projekta: Biljana Mickov. Predavanje: "Modeli održivog razvoja kulture: Kako vrednujemo kulturu?" Predavanje prof. Džon Holden (John Holdan) Sreda, 6. april, u 18:30. Izložbeni prostor MSUV, Dunavska 37

 


Kulturna politika je zatvoreni razgovor među ekspertima. Ono što je kulturi potrebno  jeste demokratski mandat od strane javnosti...


Većina evropskih društava zasnovala je razvoj u kulturi na četiri ključna principa: kulturni identitet, kulturna raznolikost, kreativnost i učešće građana u kulturnom životu. Cilj je stvaranje pogodnih uslova za usaglašen kulturni razvoj koji može da doprinese održivom razvoju društva, kroz inovativne ideje i analize u kulturi. Da bi se uspešno osigurao budući stabilan razvoj u sektoru kulture, neophodno je  investirati  u istraživačku delatnost i edukaciju predstavljanjem novih ideja kroz organizovanje  konferencija i predavanja širokog spektra.Kreativno društvo je društvo koje pomoću planiranja i novih ideja uspeva da preoblikuje život u njemu i gde  kultura, ekonomija i društveni napredak  postaju  pozitivno isprepleteni. Zato je veoma važno predstavljati  ljude koji su u toj oblasti izuzetno  aktivni i doprinose boljem razumevanju kultura. Prof. Džon Holden pripada toj plejadi.




Džon Holden  je jedan od osnivača Demos-a ( Istraživački institut sa velikim uticajem na Vladu Velike Britanije) i gostujući profesor na Univerzitetu u Londonu. Glavni je  organizator veoma uticajne konferencije Vrednovanje kulture, održane juna 2003. Uključen  je u veliki broj važnih projekata u sektoru  kulture i  učesnik mnogih konfrenecija - u Velikoj Britaniji, SAD, Australiji, Finskoj, Novom Zelandu... Član je Upravnog odbora Clore Leadership Program (fondacije, koja za cil ima je jačanje vođstva posredstvom širokog spekta kulturnih aktivnosti, kao što su vizuelna i performing umetnost, film, kulturno nasleđe, muzeji, biblioteke i arhivi, kreativne industrije i kulturne politike) i FRSA- Fellow of the Royal Society of Arts (UK). Neka od pitanja na koja će prof. Holden pokušati da da odgovore na predavanju u Novom Sadu su: kako vrednujemo umetnost i kulturu; promene unutar značenja  pojma kulture koje su se desile u protekle dve decenije i važnost kulture u svakodnevnom životu; neophodnost  da  vlade država  obrate više pažnje na pitanja u kulturi nego što su to činile ranije. Prof. Holden ce predložiti okvir za razumevanje mnogobrojnih i različitih načina na koji kultura i umetnost kreiraju i konstitišu sisteme vrednosti - od emocionalnih i  intelektualnih impakta na pojedince i grupe,  do njene socio-ekonomske važnosti .




O Demosu


Ko smo mi:  Demos je trust mozgova koji se zalaže za svakodnevnu demokratiju. Verujemo da bi svima trebalo biti omogućeno da čine izbore u svom svakodnevnom životu koji bi doprinosili opštem dobru. Naš cilj je da ovu demokratsku ideju pretvorimo u praksu sarađujući sa organizacijama na načine koji će ih učiniti delotvornijim i legitimnijim.


Na čemu radimo:   Usredsređujemo se na šest oblasti: javne službe; nauku i tehnologiju; gradove i javni prostor; ljude i zajednice; umetnost i kulturu; globalnu bezbednost;


S kim radimo:  U naše partnere ubrajamo donosioce odluka, kompanije, pružaoce javnih usluga i društvene preduzetnike. Demos nije vezan ni za jednu stranku, već sarađuje sa političarima bez obzira na političke podele. Naša međunarodna mreža- koja se širi preko Istočne Evrope, Skandinavije, Australije, Brazila, Indije i Kine - obezbeđuje globalnu perspektivu i omogućuje nam da radimo i preko državnih granica.


Kako radimo:  Demos prepoznaje važnost učenja iz iskustva. Mi proveravamo i poboljšavamo naše ideje u praksi sarađujući sa ljudima koji mogu pokrenuti promene. Naš kolaborativni pristup znači da naši partneri učestvuju u stvaranju ideja i vlasništvu nad idejama.


Šta nudimo:  Analiziramo društvene i političke promene, koje povezujemo sa inovacijom i edukacijom u organizacijama. Pomažemo našim partnerima da iskažu kvalitete intelektualnog vođstva i da odgovore na nove političke izazove.


Kako komuniciramo:  Kao nosioci nezavisnog mišljenja, možemo pokretati diskusije koje vode ka istinskim promenama. Koristimo medije, javne događaje, radionice, i publikacije da bi komunicirali naše ideje. Naše knjige mogu biti besplatno preuzete sa Demosovog vebsajta.




www.demos.co.uk


 


Datum objavljivanja: 31.03.2011.