Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kako vidimo klimatske promene

Od 4. do 14. oktobra 2010. godine u Evropskom centru za kulturu i debatu Grad, Braće Krsmanović 4, biće otvorena izložba ilustracija i karikatura pod nazivom "Facing the Climate".

 


Pet švedskih karikaturista, Magnus Bard, Riber Hansson, Helena Lindholm, Love Antell and Karin Sunvisson koji svoje crtane komentare publikuju u švedskim ali i međunarodnim dnevnim novinama predstaviće se u okviru ovog projekta. Pored njih predstavićemo i pet aktuelnih ilustratora iz regiona: Ninu Hadžić, Igora Hofbauera, Mihajla Dimitrievski-TheMico, Sašu Rakezića alias Aleksandara Zografa i Darka Drljevića, koji takođe svoje radove uspešno objavljuju u knjigama kao i dnevnim i nedeljnim magazinima. Tema izložbe su klimatske promene a autori su dali svoje komentare vezane za ovaj problem.




Pored izložbe koja se radi u saradnji sa Švedskim Institutom i Ambasadom Švedske u Beogradu, predstavljamo i seriju dokumentarnih filmova koji takodje obradjuju temu klimatskih promena. Ovaj filmski program realizuje se u saradnji sa Gete Institutom u Beogradu. Od stotinu pregledanih filmova na temu klimatskih promena, odsek za film Gete Instituta je u saradnji sa ECOMOVE International napravio izbor 6 dugometražnih i 7 kratkometražnih filmova. Jednim delom to su filmovi koji emotivno umeju da uzdrmaju, da pobude na razmišljanje - možda i na akciju, jednim delom su puni humora, filmovi koji su u svakom slučaju i u umetničkom smislu interesantni. Pored sedam nemačkih produkcija tu je i jedan finski dokumentarni film, jedna austrijsko-luksemburška koprodukcija, dve britanske produkcije i dva kratka filma iz bivšeg NDR-a.

 

Umetnici iz Švedske:


Love Antell

Magnus Bard

Riber Hansson

Helena Lindholm

Karin Sunvisson




Umetnici iz regiona:


Nina Hadžić, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Igor Hofbauer, Zagreb, Hrvatska

Mihajlo Dimitrievski-TheMico, Bitolj, Makedonija

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Pančevo, Srbija

Darko Drljević, Podgorica, Crna Gora


 


Datum objavljivanja: 31.08.2010.