Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kad napunim 45 / When I’m 45

Projekat, "Kad napunim 45 / When I’m 45", odeljenja za dizajn Muzeja savremene umetnosti dizajnerski je projekat na kome su učestvovali pripadnici mlađe generacije domaćih grafičkih dizajnera (dizajn studio Metaklinika, Bratislav Milenković, Željko Lončar i Milica Pantelić).

 


Povodom međunarodne konferencije Dizajner autor ili univerzalni vojnik, u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića od 25. marta 2011. biće postavljena izložba,  "Kad napunim 45 / When I’m 45",  grupe mladih beogradskih grafičkih dizajnera. Svečano otvaranje: petak, 25. mart u 21 čas.


Ovogodišnja konferencija Dizajner: autor ili univerzalni vojnik nosi podnaslov Istorijske bitke i bavi se odnosom savremene prakse i skorijeg istorijskog nalseđa, podsećajući na razvoj i važne i prelomne trenutke u istoriji grafičkog dizajna.


Činjenica da je 2010. godine Muzej obeležio 45 godina rada bila je svojevrstan impuls za ovaj projekat koji se bavi istraživanjem stila u savremenom grafičkom dizajnu kroz primenu na upotrebnim predmetima. Umesto uobičajene ponude promotivnih objekata koji bi reprezentovali instituciju ili zbirku Muzeja savremene umetnosti, mladi dizajneri su dobili zadatak da kroz jednu sliku (i njene modifikacije) pokušaju da predvide kakav bi grafički stil, bilo glavnotokovski ili alternativni, mogao biti aktuelan u trenutku kada oni budu imali 45 godina. Njihova rešenja primenjena su na ograničen broj predmeta: majice, torbe, šolje i grafike izrađene u ograničenoj seriji tehnikom sito-štampe. Dizajneri su bili pozvani da pretpostave društvene uslove, stanje tehnologije i položaj struke u bliskoj budućnosti. Na osnovu tih pretpostavki, ličnog odnosa prema dizajnu, kao i sopstvenom sazrevanju i starenju, došli su do predstave mogućeg budućeg grafičkog jezika.


 


 


Datum objavljivanja: 23.03.2011.