Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Kad mozaik pulsira

U sredu 7. decembra u 19 sati u Galeriji SKC Novi Beograd otvara se samostalna izložba autora Dragana Popovića, pod nazivom, "Kad mozaik pulsira". Koncepcija i realizacija izložba: Ljiljana Subotić.

 


Dragan Popović je diplomirao 1981. god. na Fakultetu primenjenih umetnosti u klasi Gradimira Petrovića na odseku zidno slikarstvo. Član ULUPUDS-a od 1982. Ima status samostalnog umetnika od 1985. Od 2003. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti kao samostalni stručni saradnik. Učestvovao je na preko 40 kolektivnih izložbi predstavljajući se u svim tehnikama, a mozaikom se kontinuirano bavi od 1995. najčešće radeći porudžbine za crkve i enterijere.




"Da li je mozaik kao i svako ljudsko delovanje ograničeno? Jeste. Napor da se ograničenje prevaziđe i jeste lični pečat, lično obeležje svakog stvaraoca.

Prizori koje nam Dragan Popović predstavlja u mozaiku jesu teme ličnog izbora, ali i prigodni likovni izraz namenjen sakralnim objektima. Bilo da su u pitanju egzotične ribe ili pravoslavna ikonografija, veština tkanja u kamenu ne izostaje. Mozaici Dragana Popovića posmatrani u ambijentu crkvene arhitekture deluju kao da su tu prisutni po sebi, a ne sačinjeni strpljivo centimentar po centimetar. Bucmaste, tropske ribe su, pak, personalizovane, duhovite. Prosto se poigravaju u kamenu!

Prikazati mozaičku kompoziciju u tri dimenzije jeste prodor najsmelijih. Mozaik je uspeo da nam pokaže da vreme kao dimenzija proticanja trajanja jeste prevaziđena. Optički doživljaj je naša navika. Počnimo da je sagledavamo!"

Olimpijada Kozlov Stojanović, ist. umetnosti


 


Datum objavljivanja: 05.12.2011.