Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945.

Nakon skoro sedam godina od zatvaranja zgrade na Ušću i zastoja u rekonstrukciji, Muzej savremene umetnosti u Beogradu organizuje izložbu na kojoj će biti predstavljena najznačajnija dela i autori jugoslovenske i srpske umetnosti od 1990. do 1945. godine iz zbirki Muzeja .

 



 


100 DELA IZ ZBIRKI MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI.  JUGOSLOVENSKA UMETNOST OD 1900. DO 1945.



svečano otvaranje 29. marta 2014. godine u 13 časova

Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6)



Izložba će biti otvorena do 18. maja 2014

svakim danom od 10 do 18 časova, osim ponedeljkom.





Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, Muzej u ovom periodu nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku i da je samim tim njegova funkcija izlaganja umetnosti 20. veka suspendovana. Kolekcija je bazična identitetska karta svake muzejske ustanove i njena primarna briga, a stalna postavka uvek raspoloživi resurs produkcije i diseminacije znanja o umetnosti, što znači da je neshvatljivi nemar države za sudbinu Muzeja savremene umetnosti ostavio duboke posledice kako po funkcionisanje i razvojnu politiku kuće, tako i po njenu društvenu, kulturnu i obrazovnu funkciju. Zato predstavljanje izbora iz fundusa treba da unekoliko premosti ovu nemoguću situaciju koja je rezultirala višegodišnjim odsustvom reprezentativne postavke moderne i savremene umetnosti u glavnom gradu Srbije, osipanjem muzejske publike i lišavanjem stručne javnosti, ljubitelja umetnosti i mladih generacija neposrednog uvida u ovu značajnu umetničku baštinu naše zemlje.



Odluka da se pokaže samo deo fonda koji reprezentuje umetnost prve polovine prošlog veka pre svega je uslovljena tehničkim razlozima, a onda i uverenjem da je ovaj segment fonda, budući istorijski najviše udaljen, najmanje poznat najširoj javnosti i kao takav zaslužuje posebnu pažnju. Izložba se tipološki može odrediti kao pokazna izložba „iz kolekcije“ koja – postavljena u prostoru drugog muzeja kao gostujuća izložba – naglasak stavlja na prezentaciju singularnih dela i kao takva nema pretenziju da neposredno interveniše u narative istorije moderne umetnosti. Njen cilj je da afirmiše kolekciju Muzeja savremene umetnosti kao takvu, odnosno onaj segment kolekcije koji omogućava upoznavanje sa ključnim ili karakterističnim pojavama koje su obeležile naznačeno razdoblje jugoslovenskog i srpskog modernizma.



Na izložbi su zastupljena dela Đorđa Andrejevića-Kuna, Antuna Augustinčića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića, Avgusta Černigoja, Marijana Detonija, Petra Dobrovića, Lojze Dolinara, Vilka Gecana, Krste Hegedušića, Riharda Jakopiča, Ignjata Joba, Milana Konjovića, France i Tone Kralja, Frana Kršinića, Mirka Kujačića, Mila Milunovića, Petra Palavičinija, Milene Pavlović Barili, Mihaila Petrova, Nadežde Petrović, Zore Petrović, Vase Pomorišca, Ivana Radovića, Marka Ristića, Tome Rosandića, Veljka Stanojevića, Eduarda Stepančiča, Sretena Stojanovića, Zlatka Šulentića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Vana Živadinovića Bora i dr.



Autor koncepcije i postavke je Dejan Sretenović, a kustos je Mišela Blanuša.



U toku trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program, koji obuhvata predavanja i tematska vođenja kroz izložbu kustosa Muzeja savremene umetnosti i drugih stručnjaka, kao i edukativne radionice:



Predavanja i tematska vođenja:



Nedelja, 30. mart u 13h

Tematsko vođenje „Pijana lađa“, Žana Gvozdenović, kustos Muzeja savremene umetnosti



Subota, 5. april u 13h

Predavanje „Kolekcija, kontekst, narativ“, Dejan Sretenović, autor izložbe i kustos Muzeja savremene umetnosti



Subota, 12. april u 13h

Tematsko vođenje „Socijalna umetnost u Jugoslaviji između dva rata“, kustos izložbe i Muzeja savremene umetnosti  Mišela Blanuša



Sreda, 23. april u 13h

Predavanje o bibliotečkoj delatnosti “Creative Commons, Copyright i Copyfight”, Nevenka Antić (Creative Commons Serbia Legal Project Lead)



Subota, 26. april u 13h

Tematsko vođenje „Slika i reč srpske avangarde“, kustos Muzeja savremene umetnosti  Aleksandra Mirčić i naučni savetnik sa Instituta za književnost i umetnost Bojan Jović



Subota, 3. maj u 13h

Tematsko vođenje „Intimizam u srpskom slikarstvu“, kustos Muzeja savremene umetnosti  Svetlana Mitić



Subota, 10. maj u 13h

Tematsko vođenje “Tokovi moderne skulpture”, kustos Muzeja savremene umetnosti  Rajka Bošković



Subota, 17. maj u 13h

Tematsko vođenje „Crtež u jugoslovenskoj umetnosti prve polovine 20. veka“, kustos Muzeja savremene umetnosti  Žaklina Ratković



Edukativne radionice:



Subota, 5. april u 13h 

radionica Omladinskog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustos Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac



Nedelja, 6. april u 11h 

radionica Dečjeg kluba Muzeja savremene umetnosti i vođenje za roditelje, kustos Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac



Četvrtak, 17. april u 11h 

“Pogled u umetnost”, radionica za decu i omladinu ometenu u razvoju, Muzej savremene umetnosti (kustos Katarina Krstić) u saradnji sa Dnevnim boravkom Stari Grad (Nikola Dragomirović)



Subota, 26. april u 13h   

radionica Omladinskog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustos Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac



Nedelja 27. april u 11h  

radionica Dečjeg kluba Muzeja savremene umetnosti, kustos Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac



Subota, 10. maj u 13h

radionica Omladinskog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustos Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac



Nedelja, 11. maj u 11h

radionica Dečjeg kluba Muzeja savremene umetnosti, kustos Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac



Četvrtak, 15. maj u 11h

“Pogled u umetnost”, radionica za decu i omladinu ometenu u razvoju, Muzej savremene umetnosti (kustos Katarina Krstić) u saradnji sa Dnevnim boravkom Stari Grad (Nikola Dragomirović)



Subota 17. maj u 10h

Seminar Nastavničkog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustos Vesna Milić



Cena ulaznice je 300 dinara, a prateći programi su besplatni.



Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje Muzeju istorije Jugoslavije na ustupljenom prostoru i pomoći pri realizaciji izložbe.


 



 


Datum objavljivanja: 21.03.2014.