Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jugoslavija i svijet 1968.

U sredu 28. marta 2012. u 19 h u Muzeju 25. maj, biže predstavljena knjiga autora istoričara Hrvoja Klasića, pod nazivom, "Jugoslavija i svijet 1968.".


 


Izuzetno zanimljivo delo Jugoslavija i svijet 1968. istoričara Hrvoja Klasića problematizuje situaciju u Jugoslaviji tokom jedne od najburnijih godina druge polovine 20. veka. Na jednom nivou, obrađuju se ekonomska situacija i promene u zemlji, najvećim delom uslovljene započetom privrednom reformom (1965. god.). Na drugom nivou, posmatra se položaj Jugoslavije 1968. godine u evropskom i svetskom kontekstu, njen odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Iz analize je vidljiv specifičan položaj Jugoslavije između Istoka i Zapada. Posebna pažnja posvećena je odnosu Jugoslavije prema Praškom proleću i intervenciji Varšavskog bloka na Čehoslovačku. Kroz celo delo posmatra se položaj i uloga Josipa Broza Tita, kako u zemlji, tako i na međunarodnoj političkoj sceni.



"Jedan od omiljenih predavača, Klasić je i u tekstu knjige pokazao zašto su učionice u kojima izvodi nastavu uvek prepune. Jugoslavija i svijet 1968. utemeljena je na građi iz različitih arhiva, iscrpna i živa kada rekonstriše pojedina zbivanja, a opet knjiga koja odaje duh prelomne, revolucionarne, nemirne 1968. u Francuskoj, SAD-u i, najviše, u Jugoslaviji. (…) Knjiga Jugoslavija i svijet 1968. puno je više od naučnog teksta. Ona je zabavna, važna i potrebna."

dr Tvrtko Jakovina, iz Recenzije



Osim najširoj publici, knjiga će poslužiti i kao vredna literatura naučnicima, studentima humanističkih disciplina i brojnim učesnicima predstavljenih događaja, ali i kao podsticaj daljem istraživanju savremene istorije.





Hrvoje Klasić rođen je 6. 12. 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor istorije u sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu Hrvatsko proljeće u Sisku. Koautor je dokumentarne serije Hrvatsko proljeće, nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije.



Izvod iz predgovora:



"Zašto baš 1968.? Bila je to svakako jedna od najturbulentnijih godina druge polovine 20. veka. Rat u Vijetnamu bio je u punom jeku. Atentati na Martina Lutera Kinga i Roberta Kenedija podsetili su svetsku javnost da ni visokorazvijena demokratska društva nisu imuna na nedemokratske oblike političke borbe. Mladi, pre svega studenti, bez obzira na rasu, pol ili poreklo, vrlo burno izražavaju svoje nezadovoljstvo svetom u kojem žive. Politička elita u Moskvi još jednom se potrudila da dokaže da je socijalistička praksa nespojiva s 'ljudskim likom'. Turbulencije nisu zaobišle ni Jugoslaviju. Dvadeset pet godina nakon osnivanja, federacija sastavljena od šest republika i pokrajina proživljavala je ekonomsku, političku i socijalnu krizu. Razlike u pogledima na jugoslovensku budućnost prisutne su unutar saveznog rukovodstva, između republičkih rukovodstava, ali i u najširoj javnosti. "


 



Datum objavljivanja: 19.03.2012.