Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelisaveta Načić - graditeljka bez mane i straha

Ponedeljak, 13. maj, u 18 časova, Konak kneginje Ljubice, predavanje, "Jelisaveta Načić - graditeljka bez mane i straha". Predavač: Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti-konzervator.


 


Jelisaveta Načić (1878-1955) spada u one znamenite ličnosti Beograda o kojima se povremeno priča i piše. Poznato je da je ona prva žena diplomirani arhitekta u Srbiji, ali malo sugrađana zna koliko mnogo je Jelisaveta projektovala, koliko je bilo široko polje njenih interesovanja, koliko granica je pomerila i u čemu je sve bila pionir.



Diplomirala je 1900. godine na novoosnovanom Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta Velike skole i tako postala deo prve generacije arhitekata školovanih u Beogradu.



Iako je njen radni vek kratko trajao – od diplomiranja, do odvođenja u logor Nežider 1916. godine, Jelisaveta Načić je u savremenoj memoriji grada prisutna pre svega značajnim i raznolikim arhitektonskim ostvarenjima, od kojih je najveći broj prepoznat od strane stručnjaka i zaštićen kao kulturno dobro ili uživa status prethodne zaštite. Oprobala se kao urbanista, projektovala je značajne javne, ali i privatne objekte, bavila se sakralnom i industrijskom arhitekturom, interesovala se za izgradnju ekonomičnih zgrada za kolektivno stanovanje radnika.



Najbolje i najprepoznatljivije delo Jelisavete Načić u Beogradu je osnovna škola Kralj Petar Prvi koju je projektovala na samom početku karijere 1905-1907. godine. Ovim projektom je pokazala sav svoj potencijal i raskošni talenat.



U logoru Nežider je upoznala muža, rodila ćerku, a posle oslobađanja sa porodicom odlazi u Dubrovnik. Prema podacima kojima raspolažemo nakon toga se više nije bavila projektovanjem.


 



Datum objavljivanja: 13.05.2013.