Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelene Sredanović: Oblaci i refleksije

U ponedeljak 17. marta u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv, na Obilićevom venacu otvara se izložba grafika Jelene Sredanović pod nazivom Oblaci i refleksije.


 


U svom novom ciklusu, “Oblaci i refleksije” Jelena Sredanović nastavlja da istražuje fenomene iz prirode. Nakon refleksije u vodenim površinama, ona je ovoga puta pažnju usmerila na prizore viđene iz aviona – bele skupove oblaka. Svoje impresije zabeležila je fotoaparatom, zatim transponovala na grafičku matricu, istovremeno ispitujući vizuelne fenomene iz prirode i medijske domete grafičkih tehnika – drvoreza i digitalne štampe.



“(…) beli plutajući hidrometeori u likovnoj projekciji Jelene Sredanović, poput kosmičkih maglina (nebulae) iz kojih se rađaju nova sazvežđa, postaju forme zgusnutog značenja i vizuelne refleksije. Priroda je ovde viđena u svojstvu aktivne, samouzročne sile u kojoj se ogleda beskonačna božanska suština u Spinozinom poimanju natura-e naturans. Paradoksalno, možda se u prolaznosti oblaka otkriva jedina konstanta trajanja koja relativizuje sve ljudske postulate i društvene norme.” (iz predgovora Miroslava Sapundžića)





Jelena Sredanović (1982, Novi Sad) diplomirala 2005. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za grafiku, u klasi prof. Zorana Todovića, gde je i 2009. magistrirala. Dobitnica nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2010. i druge nagrade na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski 2009. u Muzeju moderne umetnosti u Beču (MUMOK). Priredila je više samostalnih i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije izložbe u Bilbau, Kuenki, Pekingu i Beču. Stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za grafiku.


 



Datum objavljivanja: 17.03.2014.