Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Zagorčić, Klizanje na ledu figuracije

U sredu, 15. septembra u 19 časova u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, otvara se magistarska izložba autorke Jelene Zagorčić, pod nazivom, "Klizanje na ledu, figuracije".

 


Tema magistarskog rada: Slika kao misao, misli kao oblaci


Naziv izložbe: Klizanje na ledu figuracije



...živeti u vremenu, danas je po malo isto kao ne živeti u vremenu, pošto se nudi toliko mnogo izlaza kroz znanje i kroz masovnu umetnost pokretnih slika. Možemo otići gde god želimo u prošlost, čak i u budućnost. Mene interesuje kvalitet tog sumnjivog sadašnjeg trenutka. Možda sam zbog toga pronašla podsticaj u nečemu sto sam gledala putem televizije, a to je umetničko klizanje. 



Neverovatno je to kako čitava površina leda postaje gotovo apstraktna pojava u prirodi kada na nju stupi klizač. Led postaje polje za izražavanje duha i zbog beline liči na platno. 



Kod umetničkog klizanja postoje kategorije: žene, muškarci i parovi. Klizači pokretom govore o emocijama, odnosima, psihičkim stanjima. Led im pruža tu mogućnost da njihov pokret bude shvaćen i primljen kao istinski prikaz svega nevidljivog što znamo da postoji u čoveku. Isto tako možemo shvatiti i platno. Neka to bude odraz stvarnosti koja postoji a ne vidi se golim okom. Klizači na ledu prave razne skokove: flip, luc, tulup, aksel, salkov, ritberger i razne pojedinačne kombinacije ovih skokova. Želim da probam na koje sve načine, poput njih, mogu da skočim na svom ledu zvanom figuracija. Kažem da je figuracija led i to je lična asocijacija. Ako možemo da kažemo umetnost jednako život, možemo i da kažemo umetničko klizanje jednako život. Čak je lakše povezati s obzirom na kategorije koje spadaju u stereotip koji je opšte prihvaćen, a to je muško-ženski stereotip. Uglavnom, skačući po tom ledu dotičem razna značenja. Svaka slika je poseban događaj, poseban skok. Najbolje od svega je to što "padom" u figuraciju, figura dostiže uspon u duhovno i vanmaterijalno.  Kao što kaže  Emil Sioran u knjizi "Suze i sveci" : "Razmišljam li o čoveku vidim samo senke; razmišljam li o senkama, vidim samo sebe."


Jelena Zagorčić


 


Jelena Zagorčić je rođena 13.03. 1980. Diplomirala na FLU 2005. u klasi prof. Jovana Sivačkog


Nagrade: Velika nagrada Bete i Riste Vukanović, 2004.

Nagrada knjižare komisiona Talent, 2004.


Izložbe:

2000. Izložba stripova, fanzina i crteža, studentski grad (organizacija i učešće)

2001. Studentska izložba malog formata, Dom Omladine, Beograd

2002. Studentska izložba malog formata, Dom Omladine, Beograd

2003. Studentska izložba malog formata, Dom Omladine, Beograd, izložba "portret kroz vekove", "Univerzitet braće Stamenković"

Studentska izlozba malog formata, Dom Omladine,Beograd,

2004.  Izložba nagrađenih studenata, gal. FLU, Beograd

2005. Internacionalno bijenale minijature, Nikšić, internacionalno bijenale minijature,Gornji Milanovac, izložba kalendara studenata FLU, Performans sa norveškom grupom Verdenstarteatre nazvan "Košava", CZKD, 2003, Beograd  

Internacionalna radionica,Pančevo,organizovana od strane beogradskog univerziteta 2005. dokumentarni film  "Hladovina Pančeva", samostalna izložba i učešće u predstavi "Dar" Nele Antonović kao i pravljenje maski za tu predstavu.

Letnja škola Edimburškog koledža umetnosti,dve izložbe sa radionica: "personal language", "fibrew structures", Edimburg, kolonija u etno selu Sirogojno, kulturna manifestacija "Kunstpunkte", Dizeldorf, performans " Someone is thinking about you" sa Katri Mononen, Dizeldorf, samostalna izložba galerija FLU, Beograd

2006. izložba novih članova ULUS-a, izložba kalendara studenata FLU

2007. izložba Mixed worlds, Tampere (organizacija i učešće), samostalna izložba, galerija Doma omladine, Beograd

2008. Izložba 12 umetnika iz Finske, Dom Omladine, Beograd (organizacija)

2009. grupna izložba gal. Avangarda, izložba kalendara studenata FLU


 


Datum objavljivanja: 13.09.2010.