Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Trajković: Slike i objekti

U sredu 28. avgusta sa početkom u 20. sati, u Galeriji U Podrumu, Kosančićev venac 20., otvara se samostalna izložba Jelene Trajković pod nazivom "Slike i objekti". Izložbu će otvoriti Slavica Obradinović kustos galerije.


 


Jelena Trajković se izložbom u galeriji U podrumu beogradskoj publici predstavlja sa  nekoliko celina svog stvaralačkog opusa. Zajednička nit ovih radova je ljudska figura koja ima tematski i konceptualni okvir stvaralaštva, dok ujedno predstavlja i objekat istraživanja formalnih osobenosti. Jelena Trajković uspešno koristi raznovrsne slikarske tehnike i materijale dok istražuje mogućnosti figuralnog slikarstva. Ljudsko telo smešta u različite prostore, dok upotrebom više medija od slikarskog platna do klirita, od poteza četkice do svetlosnog crteža svojim delima daje svojstvenosti slikarstva današnjih trendova, ali istovremeno i bliskost sa primerima iz istorije umetnosti.





Jelena Trajković (1980, Kraljevo) na FLU Beograd, odsek slikarstva diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Čedomira Vasića, gde je i magitrirala i 2009. Student je doktorskih studija, oblast slikarstvo na FLU u Beogradu.

Član je ULUS-a, a učestvovala je na 110 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i izlagala na brojnim samostalnim izložbama. Dobitnik je više nagrada iz likovno-vizuelnih umetnosti – Godišnja nagrada likovne galerije Zadužbine Ilije M. Kolarca za 2008/2009. god; Otkupna nagrada Niš Art Fondacije, Izložba mladih 2009; od 2004. do 2006. stipendista za talente Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka; 2005. Nagrada za mladog i perspektivnog umetnika na 8. Međunarodnom bijenalu minijature, Gornji Milanovac koju je dodelio grad Mušljen iz Norveške; 1. nagrada za slikarstvo, Dom kulture na 8. likovnom salonu mladih, Novi Pazar, 2005; 2004. stipendija Kraljevine Norveške; 1998. 1. nagrada za kostim, 7. republički festival novih teatarskih formi, Pančevo. Radi na Fakultetu umetnosti Niš u Nišu. Živi i radi u Nišu i Beogradu.





... "Prepoznatljiv autorski rukopis zajednički svim radovima bavi se ljudskim telom, definišući konceptualne premise autorkinog stvaralaštva. Od klasične figuracije do programerskih elemenata, uz upotrebu kako klasičnog crteža, kolorita, tako i savremenih svetlosnih efekata i fluorescentih akcenata pratimo razvoj umetničkog dela Jelene Trajković. Evidentno je da Jelenino slikarstvo evocira razvoj evolutivnog toka civilizacije." (Iz teksta kataloga: Slavica Obradinović, istoričar umetnosti)


 



Datum objavljivanja: 27.08.2013.