Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Sredanović: Oblaci i refleksije

U ponedeljak, 23. septembra u 19. sati u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba radova autorke Jelene Sredanović, pod nazivom, "Oblaci i refleksije". Izložba traje do 30. septembra, 2013. godine.


 


Jelena Sredanović  je rođena 1982. godine u Novom Sadu. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za grafiku, u klasi prof. Zorana Todovića. Magistrirala na istoj Akademiji i kod istog profesora 2009. godine. Dobitnica je nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2010. godine i 2. nagrade na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski 2009. u Muzeju moderne umetnosti u Beču (MUMOK). Priredila je više samostalnih i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije izložbe u Bilbau, Kuenki, Pekingu i Beču. Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za grafiku kao stručni saradnik.





Naziv ciklusa Oblaci i refleksije upućuje na konceptualne osnove rada autorke i na to da polazište za svoj rad nalazi u fenomenima prirode. Osetljivost na vizuelne promenljivosti prirode i pejzaža je pokretačka snaga njenog umetničkog stvaranja. Vizuelnu energiju tih prirodnih fenomena - igru vode, vazduha, svetlosti i senki - beleži fotografijom i transponuje u grafičku matricu i otisak. Dnevnik beleški doživljaja i iskustava činile su fotografije, koje su nastale na različitim relacijama tokom  putovanja. Ne odbacujući mogućnosti eksperimentisanja sa novim mogućnostima medija, autorka nastoji da istraži mogućnosti prožimanja stare tehnike i savremenih tehnoloških dostignuća, stoga je deo radova iz ovog ciklusa realizovan zajedničkim eksponiranjem drvoreza i tehnike digitalne štampe.


 



Datum objavljivanja: 16.09.2013.