Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Radović: Udžbenik likovne kulture za 5. razred

Utorak, 19. novembar , Galerija SKC-a, Jelena Radović: Udžbenik likovne kulture za 5. razred, izložba digitalnih printova/fotografija.


 


Stavovi metodičara likovne kulture podstakle su  zamisao kako bi izgledao drastičan udžbenik bez reprodukcija umetničkih dela, već samo sa primerima iz svakodnevnog života i na koji način se takvi primeri mogu koristiti kao vizuelni stimulansi u procesu likovnog obrazovanja. Rezultat tog  istraživanja jesu foto-dokumentovani prizori poput  različitih intervencija u prostoru dece i omladine (Rukavica na ogradi, Fabrika „Novi Dom“II , Srećan 8. mart),  odnosu odraslih prema okolini (Fabrika "Novi Dom" I, Hula-hop na grani, Frižider u šumi),  kao i prizori svakodnevice.

Ovom izložbom postavlja se pitanje koje nije usmereno samo na to kako se formira likovna publika, zašto je ima ili nema i kakva je, nego i uticaj obrazovanja na formiranje svesnog i odgovornog pojedinaca.

Izložbu  čine digitalni printovi-fotografije koje ilustruju nastavne jedinice (lekcije) predmeta likovna kultura, a koje su u važećem planu i programu za 5. razred osnovne škole. Sve su snimljene u autorkinom neposrednom okruženju: u stanu, pogledom sa terase, na putu između  škole (radnog mesta), stana i ateljea. Ni za jednu fotografiju motiv nije prethodno aranžiran.

Izložba se bavi međusobnim uticajem trenutnih tendencija u likovnom obrazovanju u osnovnim školama i odnosom ljudi prema sopstvenom okruženju.

Jelena Radović (Beograd,1970) . Fakultet likovnih umetnosti, slikarski odsek, završila je 1994, a magistrirala 1997. godine. Izlagala je na više grupnih izložbi u Srbiji, Austriji i SAD-u, kao i na 4 samostalne izložbe. Dobitnik nagrade za slikarstvo iz fonda „Petar Lubarda“ i nagrada za proširene medije na Prolećnoj izložbi ULUS-a. Radi kao profesorka crtanja i slikanja u Školi za dizajn.


 



Datum objavljivanja: 20.11.2013.