Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Jureša: Mira, skica za portret

Savremena galerija Zrenjanin otvara izložbu , Jelena Jureša: Mira, skica za portretponedeljak 24. mart 2014. godine 19 sati.


 


'MIRA, skica za portret' je intimno preispitivanje granica sećanja - priča o jednoj ženi, jednoj porodici i jednoj zemlji. Istovremeno, na posredan način, kroz intiman monolog naratora, rad propituje temu različitih uloga žene: žene - majke, žene - supruge, žene - deteta.

Reč je o multimedijalnom "biografskom" radu koji baveći se individualnim (i)storijama problematizuje odnos fotografske slike i percepcije. Jureša kroz jednočasovni video posmatraču zadaje nov način čitanja fotografske i pokretne slike, šifrirajući mesto kao medijsku odrednicu u koji se upisuju i brišu različita značenja. Rad prati život Mire i njene porodice od perioda pre njenog rođenja pa do njene tragične smrti. U uvodnom delu rada putem kombinacije videa i fotografija, oživljava se porodična istorija Mirinih roditelja u predratnoj Bosni, zatim istorija Mirinih predaka, porodice bosanskih jevreja koja je stradala tokom Drugog svetskog rata u logorima na tlu bivše Jugoslavije. Iako prvi deo rada jeste istorijsko vreme sa svojim objektivnim tokom, oslonjenim na poznate istorijske događaje, oni se prelamaju kroz lične istorije koje su u prvom planu. Time se suptilno gradi odnos na relaciji individualno-kolektivno, te lično-istorijsko. Drugi deo rada ne čini klasičan arhiv, već kombinacija videa, fotografije i narativa, pri čemu narativ suprotstavljen slici dobija ulogu istinitog svedoka. Mirin život korespondira sa kratkim(?) periodom mira i postojanjem jedne države (Mira, rođena nakon Drugog svetskog rata, stradala je 1990. u saobraćajnoj nesreći u okolini Pakraca, gde su ubrzo počeli nemiri koji su označili kraj Jugoslavije i početak rata).



Izložbu prati artist book "Mira, Study for a Portrait" u izdanju FOTOHOF, Salzburg (2014), i katalog koji u saradnji realizuju Savremena galerija u Zrenjaninu, Galerija 90-60-90 u Zagrebu, MMC Luka Pula, Trieste Contemporanea, Trieste, Muzej savremene umetnosti RS u Banja Luci, Museum im Rathaus,  Gleisdorf.



AUTORKE

Umetnica: Jelena Jureša rođena je u Novom Sadu gde je završila studije na Akademiji umetnosti. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Grčkoj, Italiji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Njeno vizuelno istraživanje oslonjeno je na ispitivanje reprezentacijskih (ne)moći "slike": fokus njenog rada je portret u najširem smislu. Njen umjetnički senzibilitet navodi je da u središte svog umjetničkog koncepta postavlja pitanja rodnog, socijalnog, klasnog i svakog mogućeg identiteta. Fotografska slika je polazište njenog kreativnog promišljanja drugosti, bilo da se radi o mediju fotografije, videa ili o audiovizuelnoj instalaciji.



Kustoskinja: Branka Benčić, nezavisna kustoskinja. Diplomirala istoriju umetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studirala Storia e critica delle arti visive e dello spettacolo Universita di Venezia. Kustoskinja je projekta CINEMANIAC, popratnog programa Pula film festivala usmerenog na izlaganje eksperimentalong filma, videa, kojeg je utemeljila 2002.g. Kustoskinja je programa KINO UMJETNIKA Muzeja Suvremene umjetnosti u Zagrebu (od 2012). Delovala je kao voditeljica Galerije 01 (Zagreb), stručni saradnik Upravnog odjela za kulturu Grada Pule - Zbirke umjetnina Grada Pule i Donacije Antun Motika. Kustoskinja je oko 40 grupnih i više od 50 samostalnih izložbi, te screening programa u Hrvatskoj i inostranstvu.


 


 



Datum objavljivanja: 21.03.2014.