Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Jureša: Mira, skica za portret

Muzej savremene umetnosti organizuje otvaranje samostalne izložbe Jelene Jureše pod nazivom "Mira, skica za portret" u petak 15. aprila u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14). Kustos izložbe je Una Popović, kustos Salona MSU.

 


 


U okviru pratećeg programa izložbe, u subotu 16. aprila u 18 časova u Salonu MSU, održaće se razgovor sa umetnicom Jelenom Jurešom i Anetom Stojnić, teoretičarkom umetnosti i medija (Fakultet za medije i komunikacije, Beograd). Tema razgovora će biti rad "Mira, skica za portet" kao i autorkino preispitivanje granica sećanja i politika istorizacije. Moderator razgovora je Una Popović.



Rad "Mira, skica za portret" može se opisati kao multimedijalan pseudobiografski rad, koji prati život jedne anonimne žene Mire, i njene porodice, od perioda pre njenog rođenja, pa do njene tragične smrti. Putem arhivske građe, fotografija i video materijala, korišćenjem i kombinovanim unutar specifično promišljenog modela prezentacije, oživljava se porodična istorija bosanskih Jevreja, Mirinih predaka, koja je stradala na najsuroviji način u logorima na tlu bivše Jugoslavije. U prvi mah možemo razmišljati o biografiji jedne žene, i jedne države, te beleženju epohe. Ipak, ovo je privid, jer je geografija vremena u radu vrlo specifična. Iako fotografija i video kadrovi sugerišu mesta u koja se posmatrač iznova vraća tokom praćenja video instalacije, njihovo značenje svaki put je dopunjeno novim dešavanjima i istorijama.



Izložba u Salonu podrazumeva prvo predstavljanje, ovog inače dugogodišnjeg projekta, u Beogradu. Galerijskim prostorom dominira imerzivna dvokanalna video instalacija, koja čini osnov rada, a prati je serija pripadajućih fotografija.



Katalog izložbe, koji se planira u formi readera a na temu samog rada, izaćiće do kraja izložbe. Katalog će obuhvatiti tekstove Une Popović (kustoskinja MSU), Branke Benčić (nezavisna kustoskinja iz Zagreba), Kristel Stalpaert (Christel Stalpaert, profesorka Teatra, performansa i medijskih studija na Univerzitetu u Gentu), Sare Mendelson (Sarah Mendelsohn, višemedijska umetnica, USA) kao i prepiska Anete Stojnić (teoretičarka umetnosti i medija, FMK Beograd) i umetnice. Partner u realizaciji publikacije jeste institucija Gradske galerije Osijek.



Izložba je otvorena do 12. juna, svakog dana od 12 do 20 časova, sem utorkom. Ulaz je slobodan.





Jelena Jureša <http://www.jelenajuresa.com/> se u svom radu bavi pitanjima identiteta i politikama sećanja. Fokus njenog rada počiva na odnosu posmatrača i posmatranog, i reprezentacijskih (ne)moći „slike“. Umetnica se unutar svog rada kritički osvrće na istoriju, te proučava arhivsku građu, istražuje pojam istine na rubu reprezentacije, i sučeljava privatna sećanja i sudbine sa političkim i istorijskim narativima.Trenutno živi u Gentu (Belgija), gde radi doktorat na Fakultetu za umetnost i filozofiju Univerziteta u Gentu i na Konzervatorijumu KASK, sa fokusom na politike sećanja i zaboravljanja u Evropi dvadesetog veka.


 


 


 



Datum objavljivanja: 11.04.2016.