Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jelena Dubajić & Ivan Čolakov

U sredu 18. decembra u Galeriji O3one, sa početkom u 17.h, otvara se samostalna izložba fotografija Jelene Dubajić i Ivana Čolakova pod nazivom Doha – moje putovanje ka otkriću.


 


Izložba je organizovana povodom Nacionalnog dana Katara pod pokroviteljstvom Udruženja srpsko – katarskog prijateljstva.



Arhitekte Jelena Dubajić iz Beograda i Ivan Čolakov iz Plovdiva izložbom u galeriji OZON beogradskoj publici predstavljaju seriju putopisnih fotografija. Dvoje arhitekata mlađe generacije upoznali su se 2012. godine u međunarodnom timu arhitekata koji je radio u Dohi u Kataru, kada su i nastale fotografije. Snažnim umetničkim podsticajem publici dočaravaju iznenađujući svet Dohe, grada koji izrasta iz pustinje.Izložbu će otvoriti ministar za trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić a biće prisutne i brojne zvanice iz diplomatskog kora i sfere javnog života.

 Jelena Dubajić i Ivan Čolakov uspevaju da zaintrigiraju i zainteresuju za jedan svet tako dalek, i sa ove distance naizgled nepojmiv. Iskusnim okom vrsnog arhitekte uspešno, kroz fotografiju pričaju priču i uvode nas u kulturu Katara. Neraskidiva veza sa evropskom civilizacijom je očigledna i integrisana u život Dohe, a dvoje mladih arhitekata koji su duže vremena tamo boravili, diskretno, i na trenutke duhovito interpretiraju njegove osobenosti i uspešno nam ga približavaju.



Jelena Dubajić (1975, Beograd, Srbija) diplomirla je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2001 godine. Magistrirala je na Politehničkom fakultetu u Barseloni (UPC) 2004 godine, nakon čega je nastavila sa doktorskim studijama. Radila je u eminentnim domaćim i međunarodnim arhitektonskim studijima, a trenutno je zaposlena u ADC studiju u Beogradu.



Ivan Čolakov (1986, Plovdiv, Bugarska) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sofiji 2011. godine. Za vreme studiranja petu godinu je proveo u Berlinu na razmeni studenata. Do sada je radio na više projekata u Bugarskoj i inostranstvu.



... Futurističke građevine u posebno izabranim uglovima koji u potpunosti dočaravaju kako njihovo umetničko, tako i tehničko savršenstvo, uklopljene su u prirodno okruženje. Fascinantna je snaga koju u sebi nose ove velelepne građevine, njihov sklad i lakoća komponovanja geometrijskih elemenata. Geometrizam površina, dinamika forme, boja, igra svetlosti i senke dovode u vezu ova arhitektonska rešenja sa principima kubističkog ili nadrealističkog slikarstva XX veka. Nasleđe tradicionalnog graditeljstva ukomponovano je u savremeni koncept i igru, kako funkcionalnih tako i dekorativnih formi. Sve ovo čini mogućim primena najsavremenijih tehničkih i tehnoloških dostignuća u graditeljstvu, što ujedno arhitekti dozvoljava čini nam se, beskonačne mogućnosti i slobodu u realizaciji autorskih idejnih i umetničkih zamisli. Iznenađujuća je lakoća čipkanih motiva na fasadama izvedenih u betonu, stepenišne konstrukcije i spratna elevacija enterijera koji odaju utisak levitacije i beskonačnost prostora…

(Iz teksta kataloga: kustos Slavica Obradinović)


 



Datum objavljivanja: 13.12.2013.