Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jel Ena Marković u Galeriji SULUJ

"If not now, when?" izložba slika i objekata Jel Ene Marković, beogradske umetnice koja živi i radi u Los Anđelesu biće otvorena u ponedeljak, 2. novembra u 19 časova u galeriji SULUJ.

 


Beogradska umetnica Jelena Marković živi i radi u Los Angeles-u od 1990. Diplomirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Begradu, na odseku za slikarstvo. Clan je ULUS-a. Izlaže u Srbiji i S.A.D. od 1987.

 

Novi radovi Jel Ene Marković su "painted words" (slikane reči), jedna eksperimentalna kaligrafija u vatrometu boja koji asocira na ekransku RGB sliku. "Slikane reči" (a najčešće jedna jedina reč) postavljene su kao glavni akteri slike, zamena za prizor, beleška toka svesti, rezime situacije… Sa raskošno ornamentisanom gothic konturom i eksplozivnom međuigrom kolorističkih proloma, ove reči su na samoj granici čitljivosti.


Od srednjevekovnih ilumiranih manuskripta do futurističkih mastarija o "konkretnoj poeziji", od psihodelične kaligrafije hipi art dekoa šezdesetih do anarhističkog tipografskog miksa pank dizajna, stilizovana tipografija je predstavljala vizuelni identitet određenih socijalnih grupa.


Reči postaju pejzaži u visokourbanizovanim sredinama. Pogledajte koliko je samo bilborda, bim skrinova i neonskih reklama na ulicama. Blještave boje maskiraju odsustvo poruke – jezik je sveden na sugestiju, propagandu i indoktrinaciju… i ništa više. U svetu slova, i sama kaligrafija prerasta okvire utilirtarnog dizajna i postaje statusno klasno obeležje, tipografija definiše estetski ideal…


 


Datum objavljivanja: 30.10.2009.