Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jedna francuska epizoda Save Šumanovića

Galerija slika "Sava Šumanović“ u Šidu otvaranjem izložbe "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“, 11. maja 2016. godine, počinje realizaciju programa muzejske manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“.

 



 


Izložba je realizovana u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti. Na otvaranju izložbe govoriće autori: Vesna Burojević, direktor Galerije slika „Sava Šumanović“, mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i prof. dr Lidija Merenik koja će otvoriti izložbu.



U godini u kojoj obeležavamo 120 godina od rođenja slikara Save Šumanovića, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, izložbom „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“ publici smo predstavili dela nastala tokom njegovog poslednjeg boravka u Francuskoj tokom 1929. godine. Prepleli smo dela iz naših kolekcija: devet slika i jedanaest skica – predstava, pejsaža, aktova i gradskih prizora – izvedenih u različitim tehnika iz kolekcijeGalerije slika „Sava Šumanović“ i dve slike i jedan crtež iz kolekcije Galerije Matice srpske. Izložena dela (slike i crteži) nastala su 1929. godine tokom poslednjeg boravka u Parizu i predstavljaju značajan segment u stvaralaštvu umetnika. Ovom izložbom dat je doprinos u rasvetljavanju stvaralačkog puta Save Šumanovića. Izložbu prati katalog sa autorskim tekstovima prof. dr Lidije Merenik i Vesne Burojević.



Pariz kao centar umetničkog i kulturnog života Evrope privlačio je brojne srpske umetnike među kojima je bio i Sava Šumanović. Tokom dvadesetih godina 20. veka u Parizu je boravio tri puta. Prema rečima samog slikara, ovaj poslednji boravak bio mu je najlepši. Učestvovao je i uživao u umetničkom i boemskom životu evropske prestonice kulture. Družio se sa umetnicima iz celog sveta. Istovremeno, to je vreme kada je Šumanović umetnički sazreo, prevazišao mladalački zanos i postavio temelje svemu što je kasnije tokom poslednje decenije života stvarao u Šidu.







Svečano otvaranje izložbe „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“, 11. maja 2016. godine u 18.00 sati u Galeriji slika „Sava Šumanović“


 



Datum objavljivanja: 11.05.2016.