Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jasmina Pejčić: U novom pakovanju

U četvrtak, 10. oktobra u 19. časova u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba radova autorke Jasmine Pejčić, pod nazivom, "U novom pakovanju". Izložba traje do 22. oktobra, 2013. godine.


 


Jasmina Pejčić je 1990. godine diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na katedri za keramiku. Član ULUPUDS-a od 1991. godine i član IAC-a Internacionalne Akademije za keramiku u Ženevi od 2007. godine. Učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama i umetničkim kolonijama u zemlji i inostranstvu  (Japan, Tajvan, Portugalija, Španija, Francuska, Nemačka, Finska, Rumunija, Slovenija, Litvanija i Letonija).


U Galeriji `73 Jasmina Pejčić će se predstaviti izložbom skulptura pod nazivom U novom pakovanju. Izložene skulpture izvedene su u porcelanu. Forme koje su pečene na temperaturi od 1200C nastale su kombinacijom livenih, ručno građenih i rendanih delova. Procesom usitnjavanja materijala - rendanjem – stvorene su čestice različite granulacije, od najkrupnije do najsitnije, koje su porcelansku masu pretvorile u prah. Tako nastale čestice upakovane su u forme i oblike koji su u svakodnevnoj upotrebi, sveprisutni u našem životu kroz veća ili manja pakovanja različitih proizvoda široke potrošnje. Sadržaj se nazire kroz procepe i šupljine koji su nastali tokom rada, kao i kroz print koji je apliciran na nekim radovima.Šta se sve može spakovati u formu tube ili tetrapaka? Da li se neki drugačiji sadržaj može naći u obliku spreja? Kako te forme i oblici deluju na našu percepciju ako promenimo njihov sadržaj? Pored ovih pitanja umetnica je pokušala da postavi još jedno. Gde se dodiruju i kako se ukrštaju trodimenzionalni oblik i dvodimenzionalna slika? Koristeći fotografije prethodnih radova u formi printa, pokušala je da napravi konekciju između te dve dimenzije.


 



Datum objavljivanja: 09.10.2013.