Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jasmina Čubrilo: Ogledi o/iz Drugosti Margareta Jelić

U četvrtak, 11. aprila u 19. sati u Galeriji Artget, KCB-a, održaće se predstavljanje knjige, "Jasmina Čubrilo: Ogledi o/iz Drugosti Margareta Jelić". Izdavač: Vujičić kolekcija. Učestvuju; Jasmina Čubrilo, Stevan Vuković, Mariela Cvetić, Margareta Jelić, moderator: Gordana Dobrić.

 


Knjiga Jasmine Čubrilo Ogledi o/iz Drugosti Margareta Jelić, koju je u ediciji umetnickih monografija publikovala Fondacija Vujičić kolekcija, krajem 2012. godine, posvećena je poznatoj beogradskoj slikarki. Opredeljujući se za metodološki pristup tumačenja Margaretinog rada iz različitih aspekata studija kulture i roda autorka knjige je celokupni opus ove umetnice konceptualizovala u 5 tematskih celina -  Razumevanje Drugog/Drugosti, Slike i ostali mediji, Umetnost i teorija: želja Drugog, Istovremenost, pridružujući im i profesionalnu biografiju umetnice, odabranu bibliografiju, obiman blok reprodukcija i dokumentarne građe, i katalog publikovanih dela. Pišući o svim formama izražavanja i komunikacije koje u svojim umetničkim praksama Margareta primenjuje, od medija klasičnog slikarstva, fotografije, instalacije, elektronske knjige, videa, animiranog filma i kompjuterskih igrica, autorka pažnju usmerava na privatno iskustvo koje umetnica artikuliše u svojim delima kroz različite identitete - različite drugosti likova i oblika, i različite fetišističke situacije karakteristične za neposredno okruženje i savremeni svet.



Margareta Jelić je rođena 1967. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1999, magistrirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na Grupi za Višemedijsku umetnost, kod profesora Vladana Radovanovića 2006, gde je i doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija, kod profesora Miska Šuvakovića 2008. Izlaze od 1997. i do sad je priredila oko dvadeset samostalnih izlozbi u Beogradu i Parizu, i ucestvovala je na brojnim grupnim izlozbama i festivalima kratkog filma. Radi u medijima slikarstva, fotografije, videa, instalacije, animiranog filma, kompjuterske slike.


 


Datum objavljivanja: 10.04.2013.