Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi

Muzej savremene umetnosti poziva vas na samostalnu izložbu slovenačke umetnice Jasmine Cibic “Srušiti i iznova izgraditi” koja će biti otvorena u petak, 11. septembra u 19 časova u Salonu MSU (Pariska 14).

 







Potpis za fotografije:



Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi (jednokanalna video instalacija, 13’ 52”, 2015), Foto: Ivan Petrović

Prateći program:



-       subota, 12. septembar u 13 časova – vođenje umetnice i kustoskinje kroz izložbu u okviru projekta Dobre navike koji sprovodi Remont - nezavisna umetnička asocijacija



Izložba Srušiti i iznova izgraditi se bavi istraživanjem kako umetnost i arhitektura mogu da posluže kao sredstvo moći svakog političkog uređenja. Sastoji se od performativne instalacije i istoimenog filma koji je za ovu priliku sniman u Palati Srbija.



Reč je o trećem poglavlju većeg rada pod nazivom Spielraum na kome umetnica radi godinu dana: prvi deo prikazan je u Ludwig Muzeju u Budimpešti, a drugi u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani.



Ambijent i enterijer zgrade sa konferencijskom salom i salonima jugoslovenskih republika, poslužio je kao scenografija filma koji prikazuje razgovor četiri lika - ideološke varijacije Majke Države: Graditelj nacionalnog identiteta, Pragmatičar, Konzervator i Umetnik/Arhitekta. Fiktivni likovi (četiri žene) izgovaraju citate raznih svetskih političara, poput Staljina, Musolinija, Hitlera, Tita, kao i Ronalda Regana, princa Čarlsa, Džona Kerija, o građenju nacionalnog identiteta i o tome zašto neke građevine treba srušiti, rekonstruisati ili im promeniti namenu. Reč je o izjavama preuzetim iz dokumenata i političkih rasprava od početka 20. veka do danas, što ukazuje na univerzalnost i bezvremenost paradoksa nacionalne i ideološke reprezentacije i njenih ikona.



Nekadašnja zgrada SIV-a izabrana je kao lokacija za snimanje filma, jer ilustrativno ukazuje na pitanje šta se događa jednoj ikoni nacionalne baštine kada izgubi svaku mogućnost (re)prezentacije. Nekad pozornica nove svetske politike, danas predstavlja zaštićeni istorijski spomenik koji služi za diplomatske protokole: lišena glumaca, sama pozornica postaje glumac, i upravo tu pozornicu umetnica razmatra u projektu Srušiti i iznova izgraditi. Preuzmite trailer za film https://vimeo.com/137537719



Na otvaranju izložbe, biće održan performans tokom kojeg će grupa umetnica izvoditi intervencije na foto tapetu osmišljenom kao imaginarni pejzaž. Taj pejzaž je sastavljen od fotografija iz arhiva ličnih fotografa Josipa Broza Tita, koje su oni koristili za postavljanje scene za različite prokotokolarne događaje, i parola koje su izgovorili razni političari u nedavnoj istoriji.



Jasmina Cibic (Ljubljana, 1979) je poznata slovenačka umetnica koja živi i radi u Londonu. Bavi se analizom specifičnog nacionalnog, političkog, kulturnog i umetničkog porekla, stvarajući karakterističan, sebi svojstven jezik. Koristi medij filma, instalacije, objekta i fotografije. Predstavljala je Republiku Sloveniju na 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, nakon čega je doživela međunarodni uspeh. Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su nagrade Bevilacqua la Masa iTrend za izuzetna postignuća u vizuelnoj umetnosti u Sloveniji. Više informacija o umetnici na sajtovima https://vimeo.com/jasminacibic i www.jasminacibic.org



Kustos izložbe je kustos Salona MSU Una Popović. Izložba traje od 11. septembra do 25. oktobra, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.


 



Datum objavljivanja: 07.09.2015.