Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jarmila Vešović: Oda suncu i radosti

U četvrtak, 3. oktobra u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se samostalna izložba slika autorke Jarmile Vešović, pod nazivom, "Oda suncu i radosti". Izložba traje do 25. oktobra, 2013. godine.

 


Jarmila Vešović , dobitnica prestižnih nagrada za slikarstvo francuske Akademije nauka i umetnosti, kao i zančajnih domaćih priznanja poput nagrade Oktobarskog salona, nagrade Belog anđela i mnogih drugih, predstaviće se beogradskoj publici samostalnom izložbom slika koja nosi naziv Oda suncu i radosti. Izložba će biti otvorena u četvrtak 3. oktobra 2013., u 19 časova, u Prodajnoj Galeriji Beograd, na Kosančićevom Vencu 19, i trajaće sve do 25. oktobra. Izložbom želim da ukažem da je život svetlost , nesto jako vredno, čega nismo svesni , nismo svesni da smo prolazni i da treba od života uraditi sve najbolje izgraditi život od sunca i radosti i pored melanholije i tegoba kojih uvek ima. Svoju publiku u Beogradu želim da obradujem svetlošću i radošću. Nešto ekscentrično i lično mora da se pokaže (kroz umetnost) kao erupcija vulkana koja zadivljuje i plaši. Umetnik treba da zadivi i da uplaši gledaoca nekom činjenicom koja nije u skladu sa tokovima one svakodnevne logike dok u isto vreme treba da ga uteši kroz spoznaju da život nije tako loš i dosadan.


Od 1986. godine, kada odlazi u Pariz na specijalizaciju kao stipendistkinja francuske vlade, Jarmila živi i radi u “gradu svetlosti”. U Francuskoj njen rad biva prepoznat i vrednovan, o čemu svedoče priznanja kao što su zlatna medalja za slikarstvo Mikelanđelo Akademije Mazarin , priznanje Feliks Brakemon za grafiku na Salonu Bozar u Karuselu Luvra i dve nagrade za slikarstvo francuske Akademije nauka i umetnosti Aršil Fuld - Stirbe (za 2003. i 2011. godinu. Godine 2007. g rad Pariz joj dodeljuje atelje u kome nastaju dela koja sl ave život, ljubav, prirodu i svetlost koja po rečima naša poznate kritičarke umetnosti Irine Subotid na Jarmilinim slikama deluje spiritualno, svetski, religiozno, metafizičn .


Karakteristični kolorit plavih tonova u kombinaciji sa pravim zlatom, evocira svojom uzvišenom harmonijom, čuveno slik arsto Vizantije srednjeg veka. Moje iskustvo, i čitav moj rad je inspirisan našim freskama, koje sam godinama restaurirala, kaže Jarmila , toliko sam nadahnuta tim plavim i zlatnim da sam ih prihvatila kao nešto sasvim lično. Slikam kazeinom i najfinijim plavim pigmentima po uzoru na fresko slikarstvo ali dobijam nešto potpuno novo i drugačije, što je postalo moje, autentično. Plavo i zlatno su moj lajtmotiv. U zlatnom pigmentu na laganom prozirnom japanskom papiru nastale su ovog leta slike iz ciklusa oda suncu i radosti. Smatrajući da izložba treba da bude osmišljena kao jedna arhitektura u harmoniji sa samim prostorom galerije, i da predstavlja delo po sebi, radovi su posebno osmišljeni za prostor galerije Beograd na Kosančićevom vencu. Svi radovi treba da budu u međusobnom skladu i da daju dušu tom prostoru, kaže umetnica. Na izložbi u Beogradu, pored novih radova, biće pikazan i izbor iz niza slika i prostornih instalacija, trodimenzionalnih crteža pod nazivom hermetičke šume, koji su izlagani ove godine u Parizu u arhitektonskom ateljeu Arši pored Sale Druo. Zajednička odlika oba ciklusa je jedna nova vizija prirode. Na izložbi u Beogradu bide prikazan i video rad koji ilustruje sam proces nastanka dela, a po mišljenju umetnice bi de od koristi publici da pronađe sopstveni ugao posmatranja i razumevanja njenog dela i same izložbe. Izložba će biti otvorena sve do 25. oktobra 2013.


Moje slike su moj krvotok, želim da se našalim i kažem: ova slika je moja "krvna slika".



Jarmila Vešović je rođena 1954., diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1980., u klasi profesora Stojana Ćelića, kod koga je i magistrirala, a od 1986. živi u Parizu. Bavi se slikarstvom, grafikom, instalacijama. Piše i objavljuje poeziju. Izlagala je na značajnijim francuskim i evropskim likovnim manifestacijama, a održala je preko 20 samostalnih izložbi. Njena dela se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Francuskoj, Španiji, Egiptu i Japanu. Dobitnica je više značajnijih nagrada u Francuskoj, kao i u našoj zemlji.


 


Datum objavljivanja: 30.09.2013.