Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Japanske grafike - slike efemernog sveta

Izložba Japanske grafike – slike efemernog sveta biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak, 8. oktobra u 20 časova, kao deo manifestacije "Godina Japana u Srbiji".

 


Izložbu će otvoriti ambasador Japana u Srbiji, Nj. E. gospodin Tošio Cunozaki i pokrajinski sekretar za kulturu, gospodin Milorad Đurić.




Spomen-zbirka će tokom oktobra svojim programom postati deo značajne manifestacije "Godina Japana u Srbiji" čiji domaćini su bili Valjevo, Lazarevac, Pančevo, Sombor, a nakon Novog Sada, u planu je promovisanje japanske kulture i umetnosti u Zrenjaninu i drugim gradovima širom Srbije. Glavni deo programa predstavlja izložba "Japanske grafike – slike efemernog sveta", koja se sastoji od 33 grafike 18. i 19. veka, sa omiljenim temama ukijoe stila: teatarska grafika kabuki pozorišta, čuvene lepotice iz kvartova zabave, pejzaži, slike kalendara (surimono), istorijski događaji i scene bitaka. U zbirci, čiji je vlasnik kolekcionar gospodin Ninko Radosavljević, izdvajaju se dela Utamaroa, Hirošigea i Kunisade, koji se svrstavaju u red najznačajnijih predstavnika japanske grafičke umetnosti toga perioda. Pored grafika, iz iste kolekcije biće izložene japanske ilustrovane knjige iz kraja 19. i početka 20. veka, kao i savremene publikacije na ovu temu. Posebnu zanimljivost postavke predstavljaju tzv. katagami, koji spadaju u sferu primenjene umetnosti i odnose se na tehniku izrade dekoracije tkanina japanskih kimona, a izvršili su ogroman uticaj na evropsku primenjenu umetnost oko 1900. godine. Osim prezentacije japanskih estampi kao glavnog dela postavke u Spomen-zbirci, koje su bitno odredile razvoj evropske moderne umetnosti, cilj izložbe je da pokaže uticaje s Dalekog istoka i na srpsko slikarstvo, što je moguće videti na delima Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Koste Hakmana i Save Šumanovića iz kolekcije Pavla Beljanskog.




Prateći deo programa u okviru manifestacije "Godina Japana u Srbiji" sastoji se od filmskog maratona posvećenog Akiru Kurosavi (1910–1998), jednom od najznačajnijih imena japanske i svetske kinematografije (14 – 18. oktobar), dok je za 22. oktobar planirano predavanje o tradicionalnoj japanskoj grafici sa video projekcijom.  Kustos izložbe i koordinator programa u Spomen-zbirci je mr Milana Kvas.

Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 06.10.2009.