Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Japanske grafike

Kao prateći deo izložbe Japanske grafike – slike efemernog sveta, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u četvrtak, 22. oktobra sa početkom u 18 časova, biti održana projekcija filma o najpoznatijem japanskom umetniku ukijoe grafike, Kacušiki Hokusaiju.

 


Kacušika Hokusai (1760–1849) je iza sebe ostavio preko 30.000 radova (slike na svili, drvoreze u boji, ilustracije za knjige, ilustracije sa putovanja, slike, erotske ilustracije, itd.), ali je svoj značaj stekao pre svega kao majstor drvoreza u boji. Lični stil je pronašao u slikanju predela, u kojima je na raskid sa tradicijom u velikoj meri uticala evropska umetnost. Proučavajući prokrijumčarene bakarne ploče iz Evrope, na njima je učio o pejzažnoj perspektivi, senčenju, boji, realizmu. Naročito je bio fasciniran prusko plavom bojom i sa njom je uspešno eksperimentisao na svojim slikama. Ponekad je dela potpisivao horizontalno, kao i evropski umetnici. Njegova dela su ipak suštinski ostala japanska. Zbog evropskih elemenata u njegovim slikama, postao je poznat na Zapadu. Pod njegovim uticajem naročito su bili Dega, Gogen i Tuluz Lotrek. Mada nije nikada mario da bude prihvaćen ili društveno priznat, postao je uz Hirošigea, najznačajnije ime japanskih majstora estampi.


Film „Preteći znak“ („The Overhanging Threat“), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog emituje zahvaljujući kolekcionaru Ninku Radosavljeviću, čije grafike će publika moći da pogleda na izložbi Japanske grafike – slike efemernog sveta do 31. oktobra. Nastao u produkciji Saveza Nacionalnih muzeja francuske i Nacionalne biblioteke Francuske, a prema scenariju Alana Žobera, film je tematski fokusiran na jedno od najpoznatijih Hokusaijevih dela, Veliki talas Kanagave, iz čuvene serije „Tridesetšest pogleda na planinu Fuđi“. Pored značenjske analize dela, na ovom primeru slikovito je predstavljena i tehnika nastanka ukijoe grafike. Film će biti projektovan na engleskom jeziku. 


 


Datum objavljivanja: 20.10.2009.