Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jalovička likovna kolonija

U Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u utorak, 9. marta u 19 časova otvara se izložba 31. i 32. saziva Jalovičke likovne kolonoje. Izložba traje do 19. marta.


 


Učesnici izložbe:



Marko Crnobrnja,  Miodrag Vargić, Danijela Anđelković, Nikola Marković, Boris Šribar, Nadia Lichtig (FR), Julie Dessaud (NL), Jeroen Vriesen (NL), Nikola Pešić, Marina Marković, Bojana Petković, Slavoljub Radojčić Caja, Maja Mirković, Branislav Nikolić



Istorijat kolonije:



Jalovička likovna kolonija osnovana je 1978. godine. Sedište Kolonije je u Posavo-tamnavskom selu Jaloviku, u Domu kulture namenski adaptiranom za potrebe Kolonije. Tokom svoje bogate istorije Jalovička likovna kolonija ugostila je preko 200 umetnika iz zemlje i inostranstva i oformila zavidnu kolekciju umetničkih dela.



Specifičniji karakteristika Kolonije je simbioza sela i umetnosti pri čemu je samo selo pretvoreno u geleriju. Zahvaljujući pravilu i običaju koji je važio do pre neku godinu, da svaki umetnik svome domaćinu ostavi bar po jedan rad, čitav Jalovik postao je jedinstvena galerija kakve, zasigurno, na našim prostorima još nije bilo.



Jalovička likovna kolonija je jedna od nekoliko kolonija u našoj zemlji čiji rad pomaže Ministarstvo za kulturu Republike Srbije.



Više informacija o koloniji možete naći na sajtu: www.jalovik.net





"Jalovička likovna kolonija specifična je i jedinstvena po mnogo čemu. Osim toga što je jedna od najstarijih manifestacija ove vrste kod nas, tokom poslednjih godina ona je, prvenstveno zahvaljujući mladim ljudima koji je vode i organizuju, postavila nov i uspešan model funkcionisanja. Bitna karakteristika i dodatni kvalitet ove kolonije jeste to da su organizatori uspeli da privuku umetnike mlađe generacije, koji su novim idejama i stavovima, ali prevashodno novim medijima i tehnologijama, dali i novi karakter ovom dešavanju. Tako je tokom letnjih meseci u malom posavo-tamnavskom mestu već nekoliko godina zaredom moguće videti radove kakvi se izlažu i u velikim svetskim galerijama. Instalacije, intervencije u prostoru, skulpture i ready made objekti koji nastaju u Jaloviku, daleko prevazilaze očekivanja kada je reč o umetnosti koja nastaje u uslovima jedne stereotipne manifestacije. Jalovička kolonija, međutim, u svojim nastojanjima da se osavremeni i modernizuje ide i korak dalje. Osim obezbeđenog smeštaja i uslova za rad, organizatori su osmislili interesantan i raznovrstan program u kojem umetnici aktivno učestvuju uz konstantno promišljanje datih situacija i okolnosti...



...Po završetku planiranog rada u koloniji organizuju se izložbe na kojima umetnici predstavljaju svoje radove i na taj način ostvaruju dodatnu vezu sa lokalnom sredinom koja se upoznaje sa savremenom umetničkom produkcijom. Veliki broj radova koji su nastali u koloniji od njenog osnivanja do danas ostali su u vlasništvu jalovičkog Kulturnog centra i sada, posle 30 godina, možemo govoriti o značajnoj kolekciji dela mnogobrojnih umetnika koji su boravili u Jaloviku. Visoke domete kolonije potvrđuje činjenica da su umetnici, iako odvojeni od gradova koji su središta dešavanja, zadržali kritički stav i na izvestan način produbili svoje poglede. Na kraju treba još jednom istaći da je Jalovik redak primer uspešne transformacije starijih manifestacija i jedno od retkih mesta gde mladi umetnici koji imaju šta da ponude, dobijaju šansu da to i ostvare. Stvarajući radove u različitim novim tehnikama i tehnologijama, i savremenim pogledom na svet, oni su pokrenuli novi način rada u kolonijama. Ova kolonija realizuje i značajnu saradnju sa inostranstvom jer pozivanjem umetnika iz raznih delova sveta ostvaruje komunikaciju i kontakte sa brojnim umetnicima i organizacijama koji se samim tim upoznaju i sa našom umetničkom scenom."



Saša Janjić

 



Portfolio Umetnički centar UBSM


 



Datum objavljivanja: 04.03.2010.