Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Jagoda Mićović: Lep ko' bog i druge bajke

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u utorak 11. marta u 19 časova otvara se samostalna izložba radova autorke Jagode mićović, pod nazivom, "Lep ko' bog i druge bajke".


 


Originalni, multimedijalni koncept ove zanimljive izložbe čini kombinacija akvarela, video zapisa, instalacija i retuširanih fotografija iz porodičnog albuma, nastala kao kreativni refleks višegodišnjeg istraživanja umetnice. Zaokupljena shvatanjem estetike kao svojevrsne norme koja kroz telesno i pojavno određuje pojedinca u njegovoj ukupnosti, Jagoda Mićović je s kamerom u ruci proputovala ruralne i urbane delove Crne Gore, Bosne  i Srbije istražujući, ali i preispitujući ideale i obrasce lepote i kao posebnu estetsku kategoriju, ali i kao autentičan oblik društvene norme koja vekovima utiče na muško-ženske odnose.



„Na bajkovit način prikazujem, “uspavljujem”, pričam priču o prinčevima, stereotipu, društvu, o značaju i važnosti “lepog tela” kao proizvoda i sredstva da se bude i ostane poželjan i prihvaćen,” objašnjava Jagoda Mićović koncept ovog neobičnog, višeslojnog umetničkog projekta.



Autor teksta u katalogu, istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, koja će u utorak otvoriti izložbu, primećuje da ova mlada umetnica na autentičan način zagledana u obrasce tradicionalnog shvatanja, ali i mešetarenja lepog, u ciklusu dela „Lep k'o bog – ideali i obrasci lepote u našoj tradiciji“, posmatra pre svega kompleksnu i komplikovanu poziciju muškarca kao centralne figure opsesivnog bavljenja ljudskim savršenstvom.



Izložba će biti otvorena do 22. marta.



Jagoda Mićović (1984) je diplomirala 2009. godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Jovana Sivačkog. Na istom fakultetu je 2009/2010 upisala doktorske studije, a 2012. joj je odobrena teza doktorskog umetničkog projekta: ”Lep k’o Bog – ideali i obrasci lepote u našoj tradiciji”.



Usavršavala se u Nemačkoj (Dizeldorf) kao gostujući umetnik-stipendista Kunstpunkta 2012.



Izlagala je na četiri samostalne (Late nights Tales, Zapisi, Bele noći, Zapisi iz podzemlja) i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Učesnik je više umetničkih projakata i radionica, ali i autor teorijskih tekstova iz oblasti savremene umetnosti.



Nosilac je Velike nagrad “Beta i Rista Vukanović”, koju dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, nagrade umetničke organizacije Art klinika ‘Perspektive 08′, priznanja galerije Gardenart iz Sombora za pordšku i doprinos u likovnim istraživanjima u 2009. godini.



Član je ULUS-a (2011), umetničkog udruženja ‘Široka staza’ (2011) i Art klinike (2011).


 



Datum objavljivanja: 10.03.2014.