Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izveštaj Milice Rakić

Beogradska umetnica Milica Rakić predstaviće se 16. marta u Galeriji “Dvorište” u Pančevu izložbom “Izveštaj” koja spada u domen konceptualnog slikarstva i videa, sklopljenih u višemedijski ambijent.

 


Izložba analizira opšta mesta jezika i mišljenja i ogoljuje klasične discipline vizuelnog prikazivanja kao puke transmitere poruke, bez mistifikacije medija, veštine i zanata. Sa delikatnim smislom za humor, Milica Rakić stvara sopstvenu arhivu izveštaja, slika koje evoluiraju na preseku realnosti i fikcije.


Umetnica se koristi principom čistoće moderne estetike: preovlađujuća bela, crvena i crna, sa izvorima u minimalizmu i geometriskoj apstrakciji, ali u detaljima posmatrači doživljavaju kontradiktorne aspekte njene kreacije.


Milica Rakić predstavila se izložbom "Izveštaj" i prošle godine u galeriji O3one u Beogradu, a postavka u "Dvorištu" biće otvorena do 26. marta.


Rođena 1972. godine, Milica Rakić diplomirala na VŠLPU i ALU u Beogradu, a izlagala je na brojnim izložbama širom sveta (Transmediale 08 u Berlinu;Filmskom festivali u Tirani, Kansk Video Festival u Rusiji; Treće Bijenale u Pekingu; Carrefour2, Srpski kulturni centar, Pariz; Artconcept festival, Lenjingrad...).


Poznata je i po radu "КРАСНАЯ ЗВЕЗДА" kojim kombinuje istorijsku dokumentaciju i fotografije sa preuzetim rečenicama. Taj rad je predstavila i na 31. Festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu prošle godine, u okviru programa eksperimentalnog filma i videa.


Između ostalog, učestvovala je 2009. i na grupnoj izložbi "Interzone: Rod" u Galeriji Galženica u Zagrebu, kojom je nastavljen ciklus posvećen fenomenu globalizacije i njegovom uticaju na lokalno, politiku i na intimu. Izložba je, kroz radove grupe umetnika iz regiona, ponudila uvid u jednu od aktuelnijih tema današnjice - pitanje roda i rodnih odnosa/uloga.




    


Datum objavljivanja: 02.03.2010.