Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izmeštanje / Displacements

U subotu, 3. decembra u 13 sati u Likovnoj galeriji KCB-a, održaće se razgovor sa Milicom Pekić, kustosom projekta i Igorom Štanglivkim, autorom performansa, "Izmeštanje". Nakon razgovora sledi radionica za mlade, koju vodi umetnica, Ana Nedeljković.


 


O svom učešću u projektu i  realizaciji  rada SND-Playground, govori Igor  Štanglicki. Snd-Playground_1.0 je interaktivni koncert - performans koji koristi formu društvene igre. Zamišljeno je da se performans izvodi sa dve geografski različite lokacije, gde je jedan od aktera performansa fizički prisutan pred publikom, a drugi, sa izmeštene geografske lokacije, prisutan pred publikom kao holografska projekcija.   Glavni rezultat performansa je muzičko delo, koje je uslovljeno odigranim potezima u igri.



Igor Štanglicki  (1977, Beograd) je diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Koristi bilo koji medij koji mu odgovara za ono što želi da predstavi. Radi na polju umetnosti zvuka, skulpture i dizajna baziranog na ručnoj izradi. Živi i radi u Beogradu.


 


Projekat Izmeštanje pokrenut je kao saradnička platforma sa ciljem da istraži osnovne principe savremene umetničke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira.  U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internet izvođenje uživo.



Izgrađena u formi  male teatarske scene, platforma u sebi kombinuje sredstva internet komunikacije sa digitalnim (virtuelnim) prostorom  i omogućava umetnicima sa različitih geografskih lokacija da timski kreiraju živo izvođenje koje se odigrava pred fizički izmeštenom ali prisutnom publikom. Video, audio, performans stream, internet prisustvo i hologramska projekcija materijali su iz koga nastaje umetničko delo.



Novonastali konceptualni, produkcijski i izvođački uslovi proizvode mogućnosti i ograničenja koja generišu specifična iskustva kako za posmatrače (publiku), tako i za umetnike (performere). Osnovni cilj platforme jeste da  inicira, dokumentuje i klasifikuje ta iskustva.



Projekat Izmeštanje po prvi put je prikazan u okviru 12. Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije na ovoj značajnoj svetskoj manifestaciji. Na poziv gospodina Radivoja Dinulovića, direktora S.Cen – OISTAT centra Srbija, organizacije zadužene za prezentaciju Srbije na Kvadrijenalu, umetnik Dorijan Kolundžija imenovan je za umetničkog direktora nacionalnog paviljona 2011. godine. Kao autor projekta Kolundžija je zajedno sa ko-selektorkama programa Anom Adamović i Milicom Pekić, pozvao šest autora:  Anu Sofrenović, Daliju Aćin, Bojana Đorđeva i Sinišu Ilić, Željka Serdarevića i Dragana Mileusnića, Manju Ristić i Igora Štanglickog da kreiraju radove za ovu specifičnu platformu.


 


 



Datum objavljivanja: 01.12.2011.