Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izmeštanje

Projekat Izmeštanje pokrenut je kao saradnička platforma sa ciljem da istraži osnovne principe savremene umetničke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira.


 


Likovna galerija Kulturnog centra Beograda



IZMEŠTANJE / DISPLACEMENTS

Autor projekta: Dorijan Kolundžija

Kustosi projekta: Dorijan Koludžija, Ana Adamović, Milica Pekić

Umetnici/autori: Dalija Aćin, Siniša Ilić i Bojan Đorđev, Igor Štanglicki, Ana Sofrenović, Dragan Mileusnić i Željko Srdanović, Manja Ristić

18. novembar – 9. decembar



Projekat Izmeštanje pokrenut je kao saradnička platforma sa ciljem da istraži osnovne principe savremene umetničke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira.  U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internet izvođenje uživo.



Izgrađena u formi  male teatarske scene, platforma u sebi kombinuje sredstva internet komunikacije sa digitalnim (virtuelnim) prostorom  i omogućava umetnicima sa različitih geografskih lokacija da timski kreiraju živo izvođenje koje se odigrava pred fizički izmeštenom ali prisutnom publikom. Video, audio, performans stream, internet prisustvo i hologramska projekcija materijali su iz koga nastaje umetničko delo.



Novonastali konceptualni, produkcijski i izvođački uslovi proizvode mogućnosti i ograničenja koja generišu specifična iskustva kako za posmatrače (publiku), tako i za umetnike (performere). Osnovni cilj platforme jeste da  inicira, dokumentuje i klasifikuje ta iskustva.

Usled specifičnih političkih uslova u Srbiji poslednjih decenija, izolovanosti i nedostatka kulturnih strategija i inicijativa, savremena umetnosti se pojavljuje u fragmentima, van institucionalnih okvira, van geografskih granica i u različitim formama i umetničkim disciplinama. Upravo ovim projektom naglašava se višemedijski saradnički karakter i nove mogućnosti u izvođačkim umetnostima. Projekat definiše saradnja individualnih umetnika koji kombinuju vizuelne umetnosti, pozorište, tekst, performans, i nove tehnologije. 

Projekat Izmeštanje po prvi put je prikazan publici u okviru Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije na ovoj značajnoj svetskoj manifestaciji. Na poziv gospodina Radivoja Dinulovića, direktora S.Cen – OISTAT centra Srbija, organizacije zadužene za prezentaciju Srbije na Kvadrijenalu, umetnik Dorijan Kolundžija imenovan je za umetničkog direktora nacionalnog paviljona 2011. godine. Kao autor projekta Izmeštanje, Kolundžija je zajedno sa ko-selektorkama programa Anom Adamović i Milicom Pekić, pozvao šest autora da kreiraju namenske radove za ovu specifičnu platformu i na taj način predstave Srbiju u okviru Kvadrijenala.

Praško kvadrijenale ove godine je održano  dvanaesti put, u periodu između 16. i 26. juna u Nacionalnoj galeriji u Pragu, a na centralnoj izložbi predstavilo se više od 60 zemalja iz čitavog sveta. Ovogodišnju izložbu videlo je preko 40.000 ljudi, što predstavlja rekordnu posetu u dosadašnjoj istoriji manifestacije. Srbija je kroz projekat Izmeštanje prikazala šest novih radova domaćih autora. Nove produkcije izvođačkih dela autora koji su pozvani da učestvuju izvedena su uživo u Beogradu tokom aprila i maja meseca 2011. godine. Dokumentacija nastala tokom izvođenja producirana je u okviru šest izolovanih scenskih objekata i prikazana u okviru Nacionalnog paviljona. Iako su snimljeni, radovi se odigravaju u integralnoj verziji, u realnom vremenu.  Kompletna dokumentacija koja prati proces nastajanja ovakvih dela dostupna je publici tokom izložbe, čime se postiže multifunkcionalnost platforme:

- kao eksperimentalnog prostora u okviru koga je moguće uživo izvesti performans bez fizičkog

   prisustva umetnika na sceni

- kao istaživačke laboratorije koja prikuplja podatke o procesu nastajanja ovakvih dela

- kao arhive i dokumentaciono-edukativnog centra u okviru koga je moguće istraživati  dalje.



Saradnici u projektu:

Izrada maketa: Milica Popović

DP: Milan Tvrdišić

Live video editing: Filip Mikić

Live audio mix: Ivan Acović

Live performance supervisor:  Dorijan Kolundžija

Holografske konzole: Galerja 12, Beograd

Dokumentacija i fotografije: Vladimir Miladinović

Organizacija: Iva Milekić, Jelena Piljić, Svetlana Stojanović

Organizator:  S.Cen – Cenatar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju / OISTAT centar Srbija, predsednik Radivoje Dinulović

www.scen.org.rs

Produkcija: Galerija 12, Beograd, Srbija / Kiosk platforma za savremenu umetnost, Beograd, Srbija

www.galerija12.com / www.kioskngo.org 


 



Datum objavljivanja: 17.11.2011.