Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Između kada i ako

Izložbom "Između kada i ako" obeležava se desetogodišnjica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” , jedne od najrelevantnijih nagrada za mladog umetnika ili umetnicu u Srbiji. Sreda, 27. april u 20 sati u MSUV. Kustoskinja: Radmila Joksimović


 


Učesnici izložbe su dosadašnji dobitnici, a prilikom otvaranja izložbe biće otvoren i deseti konkurs za nagradu "Mangelos" u organizaciji Umetničke asocijacije DEZ ORG, Remont – Nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada. Nagrada će  ove godine biti dodeljena deseti put, uz podršku Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society), Fonda za međusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding), Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu, Novi Sad i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine.



Naslov izložbe "Između kada i ako" odnosi se na slučaj u kojem je logika mreže preduslova, okolnosti, uzroka i posledica, međuzavisnosti i pregovora, u realnom prostoru u kojem delujemo, nepredvidljiva, a pregovaranje nemoguće, pa ovaj prostor postaje prostor neizvesnosti i nesigurnosti. Radovi na izložbi Između kada i ako prepoznaju i istražuju određene njegove elemente, preispituju potencijal i domete umetničkog i drusčvenog delanja i mogućnosti izmeštanja tačke posmatranja i njegove konsekvence.



Radovi prikazani na izložbi prepoznaju određene elemente i momente ovog stanja nesigurnosti i neizvesnosti. Na različite načine ga beleže i istražuju njegove zakonitosti i mogućnosti akcije: od preispitivanja mogućnosti umetničke akcije i njenih dometa (Vladimir Nikolić), preko (ne)mogućnosti društvene akcije (Katarina Zdjelar), prevođenja pasivnog posmatrača u performera, performativnog odnosa prema gradu ili izmeštanja tačke posmatranja (Siniša Ilic, Dusšca Dražić, Milena Putnik), do (pre)ispitivanja pozicije pojedinca u napetom odnosu između intimnosti, radikalne individualizacije, realnosti nacionalne države i sopstvenog okruženja (Milica Ružičić, Ivana Smiljanić, Ivan Petrović).


 



Datum objavljivanja: 21.04.2011.