Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložbe slika Mile Gvardiol

U petak 21oktobra, Mila Gvardiol otvara u 20h izložbu slika "Svetlosti vitraža" u Galeriji DLUM u Skoplju, Makedoniji, a potom iste večeri sa početkom od 21h izložbu "Predeli duše" u Galeriji 8 takođe u Skoplju. Obe galerije su galerije Udruženja likovnih umetnika Makedonije (DLUM).


 


Predeli duše



Predeli duše su pejzaži oslikani u svim raspoloživim bojama na paleti ljudskog smisla i besmisla. U takvoj poetici zajedno žive i ljubav i mržnja, kao značajan oblik protivrečnosti u ljudskoj duši. Oni imaju toliko sokova života, obilja prelivanja, ali i mnoštva peskovitih pustara, jer od svega, na kraju, ostaje tek samo bledi trag, a od mnogo čega i koga ne ostane ni toliko. Odgonetač tajne života nikada ne preporučuje odustajanje, već postojanje, uvek novi polazak u avanturu smisla, iako znamo da smisao sam po sebi ne postoji, osim ako ga mi sami ne nađemo.




Svetlosti vitraža



Otvaram oči i posmatram svet oko sebe. Udišem ga, upijam, dozvoljavam mu da mi potstakne sva čula. Držim ga duboko u sebi, a potom bojim. Otiskujem bojom utiske i dozvoljavam svetlosti da uđe u moj svet. Poput vitraža pretvaram ga u sliku koja je živa, koja ne miruje, sliku ponekad i mnogo vedriju od onoga kavav on u stvari jeste.

Ovom izložbom na posredan način uvodim publiku u jedan drugi, srećniji svet. Svet boja i radosti. Izmeštam im stvarnost, činim da zaborave, da se opuste i predaju čulima. Surovost današnjice, sivilo betona ograničavaju  nam perspektivne mogućnosti. Zaboravili smo jedno od glavnih pravila života, zaboravili smo da u uživamo u malim stvarima, zaboravili smo da živimo. U ovoj mojoj oazi ja ih podsećam na zvuk, na dodir, na leptirov let, na igračku iz detinjstva.. Vraćam ih naizgled banalnim stvarima ali neizbežnim delom jedne velike životne slagalice. Vraćam ih sebi samima i ponovo ih učim da osećaju, da dozvole, da primete. Udahnjujem im bojom život i radost trenutaka.


Mila Gvardiol je rođena 15.04.1979, Beograd,  Adresa: Jurija Gagarina 200/35,  11070 Novi Beograd


E-mail: gvardioli@yahoo.com  


Obrazovanje: 

2004.   diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića;  2006.   upisuje Interdisciplinarne doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost               




Članstvo:



2006.    članica ULUS-a;  2011.    članica ULUPUDS-a



Samostalna izlaganja:



2006.   Galerija’’ Zadužbine Ilije M. Kolarca’’, “Izložba slika”, Beograd

2010.   Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, “Izložba slika”, Inđija

2010.   Galerija savremene likovne umetnosti Niš “Salon 77”, “Izložba slika”, Niš

2010.   Galerija “Stara kapetanija”, “Izložba slika”, Zemun                                

2010.   Virtuelna galerija ITN, “Izložba slika”, Internet

2011.   Galerija “Kulturnog centra Ribnica”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo

2011.   Kuća ”Đure Jakšića”, “Svetlosti vitraža”, Beograd  

2011.   Narodni Muzej Užice ”Kuća Jokanovića”, “Svetlosti vitraža”, Užice

2011.   Galerija ”Vladislav Maržik”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo

2011.    SKC “Novi prostor”, “Ljubav”, Beogrrad



Predstojeće samostalo izlaganje:



2011.   Galerija “Čedomir Krstić”, “Slagalice”, Pirot

2012.   Galerija,”Mostovi Balkana”, “Male stvari”, Kragujevac

 



Datum objavljivanja: 20.10.2011.