Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba: Tašnice

Izložba "Tašnice", Muzej primenjene umetnosti, 11-30. maj 2015. Izložba je deo programa manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", tokom koje će ulaz u Muzej biti besplatan. Svečano otvaranje: ponedeljak, 11. maj 2015. u 19 h.

 


Izložbu će otvoriti Mirjana Menković, direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu



Kustos izložbe: Draginja Maskareli, viša kustoskinja MPU



Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd







Od najranijih vremena, tašne su bile koristan dodatak odeći, koji su nosili i muškarci i žene. Nastanku moderne tašne prethodio je kroz istoriju niz različitih tipova, od srednjovekovnih tašnica nošenih na pojasu, preko džepova XVIII veka, tašnica za nošenje knjiga i pribora za ručni rad, kao i tašnica za sitan novac XIX veka.



Emancipacija žena krajem XIX i početkom XX veka uticala je u velikoj meri na razvoj tašne kakvu nosimo i poznajemo danas. Značajnije učešće žena u poslovnom svetu i njihova povećana mobilnost, uslovili su potrebu za

nastankom tašni većih dimenzija i različitih tipova, od poslovnih i putnih tašni, do ručnih tašni za dan i elegantnih tašnica za veče.



Tašna je jedini modni predmet kod koga su jednako važne i spoljašnjost i unutrašnjost. Načinom na koji se koristi, tašna postaje projekcija ličnosti, a svoj puni smisao dobija tek kada se ispuni predmetima.



Tematska izložba Tašnice okuplja na jednom mestu tašne iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti, koje su postale muzejski eksponati, i tašne privatnih vlasnika, od kojih je većina još uvek zadržala svoju funkciju. Istorija

tašne u Srbiji kao modnog i odevnog predmeta od XIX veka do danas prikazana je na izložbi kroz 84 izabrane tašne postavljene u okviru tri različita segmenta: Tašnice: Muzej, Tašnice: Vintidž i moderne i Tašnice: Muški ugao.



Prvi deo izložbe Tašnice: Muzej, predstavlja 34 tašne koje se čuvaju u zbirkama Odseka za tekstil i kostim i Odseka za metal i nakit Muzeja primenjene umetnosti. Reč je o tašnama iz XIX i prvih decenija XX veka različitih tipova i namene: tašnicama za sitan novac, tašnama sa priborom za ručni rad, ručnim i večernjim tašnama i tašnama za pozorišni dvogled. Izloženi predmeti prate razvoj tašne u Srbiji, pružajući uvid u različite materijale i tehnike korišćene prilikom njene izrade kao što su metalna mreža, perlice, koža, heklanje ili vez kosim bodom (petit point).



Drugi deo izložbe pod nazivom Tašnice: Vintidž i moderne, realizovan je putem privremenih akvizicija - pozajmica, prikupljenih u okviru kampanje koju je muzej pokrenuo preko društvenih mreža početkom februara 2015. godine, pozivajući zainteresovane pojedince da elektronskom poštom dostave fotografije i podatke o zanimljivim tašnama koje nose ili čuvaju u svojim ormanima, a žele da ih pozajme za izložbu. Među poslatim tašnama našle su se najrazličitije tašne, kako one čuvane u porodicama kroz više generacija ili kupljene kao antikviteti i vintidž modni detalji, tako i one kupljene tokom prethodnih nekoliko godina. Vodeći računa o tome da na izložbi u što većoj meri budu zastupljeni različiti periodi, materijali, trendovi i tipovi tašni, za izlaganje u okviru drugog dela izložbe odabrano je 45 od ukupno 146 poslatih tašni iz perioda od početka XX veka do danas. Sve poslate tašne iskorišćene su za interakciju sa publikom putem naloga sa virtuelnim izložbama tašni na društvenim mrežama Tambler ( <http://tasnice.tumblr.com/http://tasnice.tumblr.com/) i Pinterest (

<file:///C:UsersUSERAppDataLocalMicrosoftWindowsTemporary%20Internet% 20FilesContent.OutlookE7DKRSYJwww.pinterest.comizlozbatasnice> www.pinterest.com/izlozbatasnice/).



Iako je tašna danas pretežno ženski aksesoar, sve do XVII veka, tašne su pretežno nosili muškarci, i to za pojasom ili preko ramena. Treći deo izložbe Tašnice: Muški ugao, ilustruje razvoj i ulogu muške tašne u istoriji odevanja. U okviru ovog dela izložene su četiri različite muške tašne iz druge polovine XX veka, prikupljene u okviru kampanje.



Na poziv Muzeja, kampanji su se priključile i ličnosti iz umetničkog sveta i javnog života. Tako su svoje tašne za izložbu pozajmile glumica Svetlana Bojković, operska pevačica Jadranka Jovanović, književnica i novinarka Vesna

Radusinović, modni kreator Aleksandar Joksimović i drugi.





Prateći program:



Nedelja, 17. maj 2015, 10-22 h



Premijerno i ekskluzivno izlaganje tašnice od 18-karatnog zlata, sa okvirom ukrašenim brilijantima i safirima, koja je napravljena u Rusiji 1912. godine. Na tašnu je apliciran ruski grb. Tašna se čuva u zbirci Muzeja

primenjene umetnosti, a prema natpisu na pločici u unutrašnjosti, baba prethodne vlasnice, kao dvorska dama na ruskom dvoru, dobila je tašnu na poklon od ruske carica Marije Fjodorovne, majke cara Nikolaja II. Tašnica predstavlja izvanredan zlatarski rad i biće izložena samo ovog  dana.



Nedelja, 17. maj 2015



Stručna vođenja za publiku



13 h "Tašna: juče, danas sutra" - kroz izložbu će voditi kustoskinja Draginja Maskareli i gost mr Marko Stojanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu koji će govoriti o razvoju i ulozi tašne u tradicionalnoj kulturi.



19 h "Zlatna tašnica i druge bajke" - kroz izložbu će voditi kustoskinja Draginja Maskareli i gošća Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i direktorka "Artis centra" koja će govoriti o delatnosti ruskih juvelira, dvorskim balovima i carskim darovima.


 


Datum objavljivanja: 07.05.2015.