Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slikar Vlaho Bukovac

U okviru izložbe Slikar VLAHO BUKOVAC (1855-1922) ovog četvrtka, 29. maja u 18 časova, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu održaće se predavanje Vlaho Bukovac u službi reprezentacije dinastija Karađorđević i Obrenović.


 


Istoričar umetnosti dr Igor Borozan sa Filozofskog fakulteta u Beogradu će zainteresovanim posetiocima predstaviti prirodu angažmana čuvenog slikara od strane predstavnika dveju srpskih dinastija, kao i estetski i političku kontekst Bukovčevih portreta. Tumačenje slikarevog likovnog izraza, za posetioce koje zanima nešto više, biće prožeto detaljima bogate umetnikove biografije.



Na izložbi Slikar VLAHO BUKOVAC (1855-1922) predstavljeno je 23 slike ovog izuzetnog umetnika,  akademika i pedagoga, koje su nastajale od početaka njegove brilijantne umetničke karijere 1882. godine, pa sve do pretposlednjeg umetnikovog ostvarenja, portreta Kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1922. godine. Posetioci Narodnog muzeja u Beogradu imaju ekskluzivnu priliku da po prvi put vidi sva Bukovčeva dela koja se čuvaju u Narodnom muzeju. U pitanju su pre svega autortreti, aktovi i portreti po kojima je Bukovac bio nadaleko poznat, a koji će posetocima omogućiti neposredan uvid i celovito sagledavanje razvoja stila i njegovih umetničkih preokupacija.


 



Datum objavljivanja: 26.05.2014.