Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Paje Jovanovića

Izložba će biti otvorena do 21. februara 2010, a tokom njenog trajanja biće organizovani različiti programi namenjeni publici svih generacija – predavanja, stručna vođenja kroz izložbu, projekcije filmova i aktivnosti Dečijeg kluba Narodnog muzeja.


 


Centralni događaj obeležavanja jubileja, 150 godina od rođenja slikara, Paje Jovanovića, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, predstavljaju izložba Paja Jovanović/Paul Joanowitch u Galeriji Srpske akademija nauka i umetnosti, koju realizuje Narodni muzej u Beogradu, i objavljivanje dvotomne monografije o Paji Jovanoviću, koja obuhvata iscrpni katalog svih njegovih dela, a čiji je izvršni izdavač Muzej grada Beograda.


Izložba Paja Jovanović/Paul Joanowitch obuhvata 97 dela stvarana u rasponu više od pet decenija. Ona reprezentuju četiri ključne teme slikarevog opusa: žanr kompozicije – između Balkana i Orijenta, istorijsko slikarstvo, portrete i religiozno slikarstvo. U izbor su uključena dobro poznata i čuvena ostvarenja nastala za izlaganje, za koja je Jovanović dobio brojne, važne nagrade, ali i pojedine slike nastale u njegovoj privatnoj sferi, na osnovu kojih se okriva da su neke velike teme bile i predmet njegovog intimnog promišljanja.


Izložena su dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu; Muzeja grada Beograda; Galerije Matice srpske, Novi Sad; Umetničke zbirke SANU; Narodnog muzeja, Pančevo; Narodnog muzeja u Zrenjaninu; Zadužbine kralja Petra I na Oplencu; Istorijskog muzeja Srbije; kao i privatnog vlasništva.


Okvir za razumevanje Paje Jovanovića i njegovog stvaralaštva – inspirativan i uzbudljiv - ponudio je, u izložbenom katalogu, prof. dr Miroslav Timotijević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, izbor dela i koncept izložbe sačinio je Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Dizajn postavke osmislio je Igor Stepančić, a dizajn kataloga bio je poveren Ireni Stepančić.


POKROVITELj JUBILEJA

Ministarstvo kulture Republike Srbije



ODBOR ZA OBELEŽAVANjE JUBILEJA

Nebojša Bradić, ministar kulture (predsednik)

Dušica Živković, pomoćnica ministra kulture

Zoran Hamović, specijalni savetnik ministra kulture

akademik Dinko Davidov

prof. dr Miodrag Jovanović

prof. dr Miroslav Timotijević

Tatjana Bošnjak, Narodni muzej u Beogradu

dr Branka Kulić, Galerija Matice srpske

Danica Jovović-Prodanović, Muzej grada Beograda

mr Bojan Kovačević, Muzej grada Beograda

Anica Medaković, Gradski muzej Vršac

Miloš Gajić (sekretar Odbora)



NOSIOCI PROGRAMA OBELEŽAVANjA JUBILEJA

Narodni muzej u Beogradu

Muzej grada Beograda

Galerija Matice srpske, Novi Sad

Gradski muzej Vršac


 


Datum objavljivanja: 20.12.2009.