Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba slika Fedora Feđe Soretića

U Umetničkom paviljonu ,,Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu otvara
se u utorak, 15. juna 2010. godine u 19 časova retrospektivna izložba slika Fedora Feđe Soretića. Izložbu će otvoriti Sreto Bošnjak, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

 


Retrospektivna izložba Feđe Soretića organizuje se povodom objavljivanja reprezentativne monografije ovog slikara čiji je autor dr Jasna Jovanov, istoričar umetnosti iz Novog Sada.


Kao predstavnik posleratne generacije, Feđa Soretić (1930. Novi Sad), pripada umetnicima koji svoju modernost ističu na manje naglašen način i ne zaziru od sinteze savremenih likovnih stremljanja sa poetikom vizuelne interpretacije konkretnog motiva. Nastao u drugoj polovini XX veka, Soretićev opus još uvek je otvoren i nedovršen. Lični pečat prisutan na njegovim slikama ne ostavlja mesta sumnji u ispravnost figurativnog opredeljenja .


Tokom pedesetih godina, Feđa Soretić je negovao slikarstvo ekspresivnog izraza i bogatog kolorizma. Široj javnosti prevashodno je poznat kao nastavljač velike tradicije vojvođanskih pejzažista, Šumanovića, Radovića, Konjovića. Tokom tog razdblja umetnik je aktivni učesnik likovnih dogadjanja, ne samo u Srbiji ili prostorima nekadašnje Jugoslavije već i u Sjedinjenim Američkim Državma, gde poslednjih decenija živi i stvara. Do penzionisanja radio je kao profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.


Izložbu prati katalog sa uvodnim tekstom dr Stanislava Živkovića i monografija, čiji je autor dr Jasna Jovanov.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2010. godine.


Datum objavljivanja: 15.06.2010.