Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba Ragiba Lubovca

U četvrtak, 8. decembra u 13. sati u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, otvara se samostalna izložba autora Ragiba Lubovca, pod nazivom, "Jeka stade konja oko dvora". Izložba traje do 24. decembra, 2011. godine.


 


Ragib Lubovac, , akademski slikar, crtač i grafičar je rođen 1932. godine u Mrkonjić Gradu, BiH. Srednju školu za primijenjene umjetnosti (odsjek grafika) završio u Sarajevu 1954. godine. Diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu (odsjek slikarstvo) 1959. godine. Član ULUBiH-a od 1962. godine. Bio profesor i dekan na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Izlagao je na više od dvadeset samostalnih i 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi iradi u Sarajevu.

Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo i grafiku od kojih su značajnije:

Nagrada za slikarstvo na izložbi Collegium Artisticum u Sarajevu 2002. godine

Nagrada za grafiku na 14. likovnim susretima u Subotici 1975. godine

Nagrada za crtež na izložbi Jugoslavenskog portreta u Tuzli 1971. i 1975. godine





Zaokupljen je motivima iz kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine, u kojima otkriva simbolička i metafizička značenja: Bijelo turbe, 1970: Elementi Bosne, I, II, 1975. Piše o problematici likovne pedagogije (LEJ, Zagreb, 1987.) i genezi bosanskih stećaka.



Ragib Lubovac: "Kao četverogodišnji azilant u Njemačkoj, prihvatio sam misao Kierkegaarda: Šta će donijeti budućnost? To ne znam, ništa ne znam. Kao kada se pauk sa čvrste tačke baca dole u svoj ponor i vidi stalno prazan prostor pod sobom. Tako prolazim i ja."


 


 



Datum objavljivanja: 06.12.2011.