Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Izložba radova grupe autora i Renate Koler

Izložba radova grupe autora iz Beograda i Renate Koler iz Novog Sada biće otvorena u galeriji Kuće Vojnovića u petak, 21. januara u 19.30 i trajaće do 4. februara.

 


Inđijska publika imaće priliku da pogleda projekat nastao u radionici "Inverzije arhitekture i tekstila", u okviru interfakultativne saradnje Arhitektonskog fakulteta i Fakulteta primenjene umetnosti, a u organizaciji Oktopus-a, Prvog međunarodnog festivala proširenih medija u Beogradu 2008. godine. Projekat se sastoji od serije fotografija istraživanja odnosa arhitekture i tapiserije – inverzije i video rada kao dinamičke slike nastalih situacija. Ključna ideja projekta je stolica u prostoru svetlosti i senki. U njegovoj učestvovali su učestovali ahitekte i dizajneri tekstila Jelena Brajković, Vladimir Nećakov, Sandra Đokić, Maja Jakšić, Milica Pešić i Tijana Jurišić.




Druga autorka koja će izlagati svoje radove, Renata Koler, diplomirala je 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika u klasi profesora Radovana Jandrića i trenutno se nalazi na master studijama na istoj akademiji. Godine 2006. bila je stipendista Kultur kontakta države Austrije, završila je letnju Akademiju lepih umetnosti „Oskar Kokoška“, odsek grafika tradicionalna/digitalna u klasi profesora Konrada Wintera (Salzburg, Austrija). Do sada je imala oko 26 samostalnih i grupnih izložbi. Ova mlada umetnica se opredelila za grafički medij linorez, u jednom zahtevnom tehnološkom postupku, složenom i izazovnom, koji dozvoljava ideji da se razvije u logičke likovne celine. Ikonografski repertoar ploča otisnut je na platnu velikih dimenzija sistemom slaganja modularnih jedinica koje povezuje ideja vodilja: težnja autora da ostvari autentičnu plastičku (vizuelno upečatljivu) predstavu, specifične likovne građe, usaglašavajući odnose oblika, boje i linije i drugo, da u tu i takvu plastičku strukturu utka određene poruke na temu Srbija danas, sa svim svojim kontrastima, socijalnim i političkim nemirima.


Datum objavljivanja: 19.01.2011.